2186. május 22, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Uniós pénzek segítik a horvát-magyar barátságot, de kevés a határátkelő


Baranya - 2018. november 14.
szerző: SH/MTI

horvathatartabla

A magyar kormány célja, hogy bővítse a határátlépési lehetőségeket és a közlekedési kapcsolatokat Magyarország és Horvátország között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határ menti és regionális együttműködésekért felelős helyettes államtitkára.

Kiss-Parciu Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Horvátország közötti 355 kilométernyi határszakaszon mindössze hét közúti határátkelő van. A jelenleg átlagosan 50 kilométerenként működő átkelőhelyek sűrűsége alig tizede más nyugati irányú határátkelési lehetőségeinkhez képest, márpedig – mint fogalmazott – fizikai kapcsolatok nélkül nehéz határon átnyúló együttműködésekről beszélni.

Mint a helyettes államtitkár említette, a célok között szerepel egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztése, továbbá a Pécs és Eszék közötti közösségi közlekedési lehetőségek bővítése is.

Kiss-Parciu Péter kitért arra is, hogy a Magyarország és Horvátország közötti közös programok egy-egy kiemelt projektje a baranyai határtérségben hárommillió eurós támogatással végzett aknamentesítés, valamint a határ két oldalán működő kis- és közepes vállalkozások 10 millió eurós támogatási lehetőséggel segített erősítése.

Szűcs Márton, a három magyar és nyolc horvát megyét érintő magyar-horvát együttműködési programok közös titkárságának vezetője felidézte, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 60,8 millió euró uniós támogatást használhatnak fel a két ország pályázói. Közölte: a tervek szerint januárban további mintegy 20 millió euró forrásra írnak ki pályázatokat, amelyeket – a külön kezelt gazdaságfejlesztési területen felül – például turisztikai, kulturális, környezetvédelmi és oktatási programokra használhatnak fel magyar és horvát partnerek.