2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Vádemelés a benzinkút iszapfogó aknájába esett gyerek ügyében


Baranya - 2018. március 26.
szerző: SH

kalapacs

Vádat emeltek a kozármislenyi benzinkút üzemeltetője ellen. A kút melletti ülepítő aknába még tavaly esett egy ötéves kislány, akit az édesapja mentett ki. A gyerek csak könnyebb sérülést szenvedett, de az üzemeltető több szabályt is megszegett.

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a benzinkút üzemeltetője ellen, akinek a mulasztása folytán egy gyermek az iszapfogó aknába esett.

A férfi egy üzemanyagtöltő állomást üzemeltet, amely mellett egy önkiszolgáló autómosó található. 2017. áprilisában egy autós a benzinkút önkiszolgáló autómosójához ment, ahol a személygépkocsija mosásához kezdett, miközben a vele lévő 5 éves gyermeke a mosó melletti füves területen játszott. Ezen a területen volt a benzinkút olajleválasztó és iszapfogó berendezése, mely a földbe süllyesztve került kialakításra úgy, hogy mindkettőt egy-egy körülbelül 60 centi átmérőjű műanyag fedél fedett.

Az iszapfogó berendezés fedele azonban nem volt megfelelően rögzítve, illetve elkerítve, így a műanyag fedlapokon játszó kislány a berendezés műanyag fedelének elmozdulása miatt beleseett az aknába és az abban lévő folyékony anyagban elsüllyedt.

Édesapja rögtön észlelte a kislány beleesését, ezért azonnal a segítségére sietett, őt onnan kiemelte. A baleset következtében a gyermek 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett el.

A benzinkút üzemeltetője több foglalkozási szabályt megszegett, így többek között nem tett eleget üzemeltetői, munkáltatói felelősségi körében a kötelezettségének akkor, amikor a berendezéseknél nem gondoskodott azok fedlapjainak felülvizsgálatáról, műszaki karbantartásáról, javításáról, kicseréléséről. Foglalkozási szabályszegéseivel a gyermek életét, testi épségét és egészségét közvetlenül veszélyeztette.