2020. augusztus 11, kedd

Vádemelés a pécsi buszbeszerzés ügyében – 550 ezer euró egy thaiföldi céghez is jutott


Baranya - 2020. június 24.
szerző: SH

buszokpecs

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség egy 2015-ös pécsi buszbeszerzési ügyben, amelyben több mint 600 millió forintos kára keletkezett az önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési vállalatnak.

2013-ban a pécsi önkormányzat a buszpark cseréjét határozta el, amit a tulajdonában lévő a buszos cégre bízott.

Az egyik vádlott – aki korábbi buszbeszerzés kapcsán ismerte meg az első számú vádlottként szereplő cégvezetőt – még a közbeszerzési eljárás kiírását megelőzően tudomást szerzett a buszok beszerzésére irányuló elhatározásról, így felvette a kapcsolatot a cégvezető vádlottal.

Időközben egy buszértékesítéssel foglalkozó cég a buszbeszerzés nyilvánosságra kerülése után tájékoztatta az önkormányzat gazdasági társaságát arról, hogy nagyobb számú használt buszflottával rendelkezik.

Az eladó cég az árajánlatát is megküldte, mely szerint a 113 busz árát az átalakításokra is tekintettel maximum 2,9 milliárd forintban határozta meg.

Ennek ellenére az önkormányzati cég vezetője a buszok beszerzési értékét 3,5 milliárd forintban határozta meg, és ezt javasolta az önkormányzat felé, mely alapján 2015 februárjában a közbeszerzési eljárás kiírásra került a buszok beszerzésére.

A kiírásra csupán egyetlen pályázó jelentkezett, aki a pályázatban ugyanazokat a buszokat jelölte meg, mint amikről korábban tárgyaltak. A pályázatban azonban a járművek vételárát már 3,5 milliárd forintban határozta meg.

Az ajánlat benyújtásakor a pályázó a buszokkal nem rendelkezett, azt a későbbiekben az önkormányzat által teljesített kifizetésekből akarta megvásárolni.

Az első számú vádlott, mint az önkormányzati cég vezetője, a pályázatot elfogadta és úgy kötött a pályázó céggel szerződést, hogy tisztában volt azzal, hogy a buszok lényegesen alacsonyabb áron is beszerezhetőek lennének.

Az önkormányzati cég a vételárat át is átutalta.

Ezt követően a pályázó cég a át is utalta a közvetítő számára az 1,6 millió eurót, aki az összeget néhány napon belül készpénzben felvette.

A pályázatnyertes cég a vételárból további 550 ezer uurót utalt egy harmadik személy thaiföldi cégének, aki az ügyletben egyáltalán nem is vett részt.

A két vádlott az ügylet során összesen 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzati cégnek. Cselekménye a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás, míg a nevető harmadik vádlott cselekménye a pénzmosás bűntettének a megállapítására alkalmas – szögezte le dr. Varga-Koritár György főügyész.