2020. július 8, szerda

Vagyonelkobzás, felfüggesztett járt a drága takarításért


Baranya - 2019. június 6.
szerző: SH

siklosibirosag-bejarat-19

Hűtlen kezeléssel is meggyanúsították az alszószentmártoni polgármestert, mert a 2014-es választás után felesége az ügyész szerint túl drágán vállalta az önkormányzat hivatalának takarítását: a teljes munkaidős fizetés napi két óra munkát takart csupán.

A Siklósi Járásbíróság keddi ítéletével Budai László elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, P. László másodrendű vádlottat hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A polgármestert 8 hónap börtönre, az alpolgármestert 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőrendű vádlottat 2014. október 12-én választották meg Alsószentmárton polgármesterévé, míg a másodrendű vádlott alpolgármester lett. Megválasztása után a polgármester úgy döntött, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. Utasítására az alpolgármester megbízási szerződést kötött erre a feleségével, aki a takarítást napi két munkaórában végezte el, ennek ellenére teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott.

2014-2016 között az önkormányzat a megbízási szerződések alapján 2.495.526 forintot fizetett ki a feleségének, mely a jelzett időszak alatt, havonta 116.071 forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget – összegezte a bíróság.

A polgármester szabadságvesztés büntetésének végrehajtását egy évre felfüggesztették, valamint a két vádlottakkal szemben fejenként 1.247.763 forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el és kötelezte őket az eljárás során felmerült 33.655 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság ítélete nem jogerős, mert az ügyész a fellebbezés bejelentésére mindkét vádlott vonatkozásában három nap határidőt tartott fenn. Az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be felmentés érdekében, bűncselekmény hiányában, míg a másodrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.