2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Változnak a közösségi együttélés szabályai


Helyi hírek - 2018. május 24.
szerző: SH

kozterulet-felugyelok

Átírták a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletben az elhanyagolt telkek, ingatlanok állapotát taglaló passzust, ezzel egy kiskaput is bezárva. Ezentúl közönségellenes magatartást tanúsíthat a tulajdonos mellett a telekhasználó is, ha például nem nyírja rendszeresen le a füvet.

A módosítás az ingatlan rendben tartására vonatkozó kötelezettséget kiterjeszti a tulajdonos mellett az ingatlanhasználóra is, így nem lehet arra biankóként hivatkozni, hogy más gondozásában áll a dzsungellé nőtt kert.

A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást tanúsít, az együttélés szabályaira vonatkozó kötelezettség betartását elmulasztja az az ingatlantulajdonos vagy ingatlanhasználó, aki mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztán tartását, gyommentesítését, a talajtakaró növényzet húsz centimétert meg nem haladó hosszúságúra történő rendszeres visszavágását, a járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesését nem végzi el – került a bekezdés szövegébe.

A rendelet szerint ha a közterület-felügyelők helyszíni intézkedése alkalmával a közösségi együttélés szabályait sértő személy elismeri a jogsértést, akkor vele szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot lehet kiszabni. Ha nem viszi a balhét és eljárás indul, annak végén sokkal mélyebben lehet a zsebbe nyúlni.

A rendelet nem a hétvégén elmaradt fűnyírásra vonatkozik, hanem azokra az esetekre, ahol rendszeresen gondozatlanul hagyják az udvart vagy telket, és magas gaz, elburjánzó növényzet üti fel a fejét. Mint a legutóbbi testületi ülésen elhangzott, több érintett területet már ellenőriztek a közterület-felügyelők, és a felszólítást követően a közeljövőben ismét visszatérnek oda.