2019. április 19, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Várkapitány: sokkal kifejezőbb lesz a vár környezete Siklós számára


2018. szeptember 9.
szerző: SH

var-varkert-fentrol-189

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője korábban 350 millió forintos uniós támogatást ítélt meg annak a projektnek, mely a megyei közgyűlés bizalmát is élvezhette. 

A Zöld város néven ismert projekt olyan zöldterületi rehabilitációt, beruházásokat tartalmaz, mint a csapadékvíz hasznosítása a Várkert területén, a helyi termékek számára kialakított piaci terület, vagy egy tematikus játszótér. A Batthyány utca felől egy belépő rész lesz kialakítva, valamint a bíróságtól kezdődően az utcák aszfaltburkolata is megújul. 

Az egyébként is kiváló adottságokkal bíró siklósi vár szempontjából a pályázat eredménye kettős lesz: egyrészt a turistáknak kedvez a megújuló környezete, másrészt a helyiek is élvezhetik annak minden hozományát, hiszen rendszeresen használják kertjét, a környező utcákat – mutatott rá Szentgyörgyváry Péter. A várkapitány leszögezte, a felújításokba a torony és a várfal nem tartozik bele, azok jellemzően a zöld területeket érintik. Az önkormányzattal való szoros együttműködés egyik várható eredményeként kiemelte a várkert olyan területté változtatását, ahol akár megpihenni, akár végigsétálni is élvezet lesz. 

A színpad kialakítására mutatva Szentgyörgyváry Péter elmondta, egy olyan plusz funkciót fog kapni a vár környezete, amivel a környéken egyedülálló produkciókat lehet Siklósra hozni. Nem kell és nem is tudjuk ellopni a fürdőváros címet Harkánytól, nem tudjuk leszedni Villányról a borvidék minden tulajdonságát, de ez sem kell: nekünk itt a vár - fogalmazott, összegezve, a pályázat Siklós számára egy sajátos profilt is segít kialakítani. 

A vár határozza meg az egész várost, és ebbe a koncepcióba egy szabadtéri színházi jelleg illik leginkább bele - szögezte le a várkapitány, megjegyezve: a területen legkorábban jövő ősszel kezdődhetnek el a munkálatok.