2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Vasárnap csap le a hurrikán Floridára


2017. szeptember 9.
szerző: SH

irmahurrican

Floridában nemcsak a déli vidékeken, hanem az egész államban készülni kell a hurrikánra – közölte korábban fogalmazott Rick Scott. Az Irma névre keresztelt hurrikán az előrejelzések szerint Kuba és a Bahamák között vonul át, a francia Antillákon már óriási pusztítást végzett. 

Irma nagyobb, gyorsabb, erősebb és veszélyesebb, mint az 1992-ben pusztított Andrew hurrikán – figyelmeztetett a floridai kormányzó, hozzátéve, hogy a házakat újjáépíthetjük, de az életeket nem. Floridában szerda óta tartanak az evakuálások.

Key Westen és a Florida legdélibb részén fekvő szigeteken tart valamennyi ott élő elköltöztetése, Miamiban szerdán kezdődött meg az épületek lezárása és a menekültszállások kialakítása. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a dél-floridai boltokból rohamosan fogynak az élemiszertartalékok és a palackozott vízkészletek, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) már készül a szállítmányokkal.

Az amerikai Hurrikán Központ előrejelzései szerint a hét végéig nem csökken az ötös fokozatú vihar erőssége, és Irma várhatóan vasárnap csap le Floridára.

A hurrikán ugyanis -az előrejelzések szerint – végigsöpör majd az Egyesült Államok atlanti partjain, érintve Észak-és Dél-Karolinát, Virginiát, Marylandet, Delavárt és New Jersey államot is. Az amerikai Hurrikán Központ szerdán, a kora délutáni órákban arra figyelmeztetett, hogy a Mexikó partjainál tomboló Katia trópusi vihar néhány napon belül hurrikánná erősödik majd.

Washingtonban a képviselőház szerdán megszavazta a Donald Trump által kért, csaknem 8 milliárd dolláros segélyt a Harvey hurrikán utáni újjáépítésre Texasban és Louisiana államban.

Embed from Getty Images