2019. december 13, péntek

Vasút a pusztába – elkezdték a hitelügyintézést


Gazdaság - 2019. június 12.
szerző: SH

sinek-cross

Magyarország Kormánya nevében a Pénzügyminisztérium benyújtotta a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának megvalósítására vonatkozó hitelkérelmet a Kínai Eximbank részére – közölte a minisztérium.

A szerződés aláírására az elbírálást követően kerülhet sor.

A legalább 750 milliárd forintból megvalósuló beruházás 85 százalékát kínai hitelből, 15 százalékát pedig önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam. A tervek szerint 2023-ra befejeződne a Belgrád-Budapest vasútvonal Budapest és Kelebia között húzódó, 160 kilométeres szakaszának felújítása és kétvágányúsítása. Ha megvalósul, ez lesz az eddig legnagyobb magyarországi vasúti beruházás.

A beruházást a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó RM International Zrt.-ből, a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-ből és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-ből álló konzorcium végezheti.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban jelezte: a projekt kiosztásakor nem a tulajdonosi háttéren volt a hangsúly, hanem a cégek felkészültségén és azon a vállaláson, amit a beruházás érdekében tesznek.