1533. december 10, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Véget ért a siklósi tűzoltótábor


2017. augusztus 25.
szerző: SH/OKF

fotó: Katasztrófavédelem
fotó: Katasztrófavédelem

Ma délután véget ér a Siklóson megrendezett tűzoltó tábor, de még mielőtt haza indulnának gyerekek, számtalan program várta őket.

A délelőtti nap során füsttel telített helyiségben gyakorlatoztak a diákok. Bevetési ruhába öltöztek, védő sisakot húztak, szabályosan összeszerelték a légzőkészüléket, majd párosával indultak neki a felderítésnek. Egymást mellett, – ahogyan a tűzoltók is dolgoznak – körbejárták a sötét, füsttel telített helyiséget, ahol egy labdát kellett megtalálniuk, minél rövidebb idő alatt.

Ratting Zalán még csak tizennégy éves, de ő volt az első, aki társával együtt neki indult a füsttel telített raktárnak. Ahogy meséli az élményeit, izgatottság ül ki az arcára. A kérdésre, hogy félt-e a sötétben, egyértelmű a válasz: nem! A körülmények bár igen rémisztőnek tűnhetnek másoknak – mondja Zalán – hiszen olyan sötét van, hogy csak a társa sisakjának a fényeit látja, mégis tisztában van vele, hogy a tudása lehetővé teszi, hogy biztonságosan megoldja ezt a kihívást is.

Már az első nap is eseménydús volt a táborban, ahol a táborlakók és az önkéntes tűzoltók között megrendezett focimeccs mellett kötéltechnikai oktatás valamint vizes és száraz szerelés is várt a tanulókra. Utóbbi feladat során nagy volt tét, ugyanis a győztes csapat vízzel locsolhatta meg az alulmaradt tábortársakat.

Reggel hét órakor fújtak ébresztőt, reggeli után a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai baleset-megelőzési interaktív felkészítést tartottak, melyen egy motoros rendőr is részt vett. A gyerekek számára bemutatták a különböző rendőrségi eszközöket – testpáncélt, pajzsot, szöges útakadályt, éjjellátót, lőfegyvereket. Helyesen megválaszolt közlekedésbiztonsági kérdésekért pedig ajándékot kaptak a táborlakók.

A rendőrségi programot követően a korábban megszerzett ismeretanyagból saját maguknak kötélpályát építettek a gyerekek, amit szigorú felügyelet mellett ki is próbálhattak. Ebédet követően csoportos foglalkozások voltak, majd közösen homokzsákokból buzgár elfogó medencét is építettek. Az építmény a hátralévő másfél napban fürdőmedenceként is szolgál majd. Feltöltését szintén a gyerekek végezték, gépjárműfecskendőről szereltek.

Elsősegélynyújtó ismereteket is tartalmazott a  program, amelynek keretében műsebeket láttak el a diákok, majd szituációs feladatok következtek. A késő délutáni órákban tálcatűz oltás színesítette a programot, amelyet a tanulók az önkéntes tűzoltók mellett teljes védőfelszerelésben porral oltó segítségével oltottak el.