1139. november 16, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Véget vetnek a kamupártok bizniszeinek


2017. november 14.
szerző: SH

parlament

Szeptember végi adatok szerint 222 bejegyzett párt van, további 177 pedig bejegyzés alatt áll, ami a kamupártok 2014-es dömpingjénél is több. Gyanítható, hogy ezek többsége csak a kampányfinanszírozást venné fel.

A kormánynak megéri finanszírozni az ellenzéket nagyobb mértékben aprító pártokat, ám mindennek van határa. 2014-ben a több mint száz párt vagy szervezet közül mindössze 16 állított országos listát, a többiek – ahogy mondják – léptek a kampányra kapott pénzzel.

A 2013-ban bevezetett új választási rendszerben egy egyéni jelöltnek csupán 500 aláírást kell összeszednie, a pártoknak pedig 27 jelöltre van szükségük az országos listára kerüléshez, ami legalább 149 millió, de 106 egyéni jelölt mellett már 597 millió forint állami támogatást jelent.

Az az a pénz, amivel nem kellett elszámolni – mostanáig. Kedden ugyanis a kampányfinanszírozási törvény módosításáról szavaztak a Parlamentben. A fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert törvényjavaslatát a 184 igen, két ellenszavazat mellett fogadták el, a négy dékás tartózkodásuk révén nem képviselte választóik akaratát.

A módosítás szerint a pártoknak előre kell nyilatkozni jelöltjeikről, vezető tisztségviselőiről, akiktől mint magánemberektől hajtaná be a korábban adott támogatást a NAV, ha nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Miután a párt listáját nyilvántartásba vették, a jelöltek lemondása sem segít a vezetőkön – adósok maradnak.

Az Állami Számvevőszék pedig a küszöböt elérő pártok esetében is ellenőrzik a támogatás felhasználását.