2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Vida Dezső: a nemzeti összefogás alapja a hazaszeret


Régió - 2017. június 4.
szerző: SH

trianon17-9

Az antant keretében 1918-ban a szerb csapatok megszállták Pécset és Siklóst is, de az akkori várúr, gróf Benyovszky Móric nem hagyta el a várat – emlékeztetett Balázs Csaba.

A várúr próbálta az angol, francia tisztetekkel fenntartva a kapcsolatot megakadályozni azt, hogy a szerb csapatok kirabolják várost, megakadályozni azt, hogy a Drávaszöget elszakítsák az ország testétől – mondta az alpolgármester a vasárnap délutáni trianoni megemlékezésen, mely a Sztárai Mihály Református Iskola diákjainak közreműködésével jött létre. Az 1920-as békediktátumra mutatva jelezte: míg az antant gondoskodott arról, hogy a megszálló csapatok elhagyják az elfoglalt területeket, egy valahol ez nem következett be: Baranya megyében.

A szerbek mindent elkövettek annak érdekében, hogy minél nagyobb darabot szakítsanak ki az országból, és csak 1921 augusztus 22-én a Soós tábornok vezetésével bevonuló magyar csapatok foglalták vissza a területet – így kezdődött Siklós trianoni kálváriája.

A mai napig tartanak annak következményei, hogy a trianoni békediktátummal hazánk 72 százalékát idegen országhoz csatolták és a magyarság harmada idegen uralma alá került – mutatott rá Vida Dezső. A nemzeti összefogás alapja a hazaszeret; a haza védése, a haza féltése és építése. E hármas táplálja azt az erőt, azt az összefogást, ami bennünk él, bennünk, akik hiszünk Magyarország feltámadásában – fogalmazott a képviselő ünnepi beszédében.

 

trianon17-11

trianon17-10

trianon17-8

trianon17-7

trianon17-6

trianon17-1

trianon17-2

trianon17-3

trianon17-4

trianon17-5

trianon17-12