2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Vida Dezső: Siklósnak végre fel kell ébrednie!


2017. december 29.
szerző: SA

vida-dezso

Bérlakásépítés több szegmensben megmutatkozó előnyeiről, a várkapitány kinevezésében játszott szerepéről és az uszoda ügyéről és szólt Vida Dezső képviselő év végi összegzésében.

Ha visszagondol a 2017-es évre, milyen változások voltak a városban?

A 2017-es év sok változást hozott a tízezer fő alá csökkent lakosságú Siklóson. Sajnos az elvándorlás azóta sem állt meg. Nem történt olyan kormányzati beavatkozás, amely gátat szabna ennek a folyamatnak. Munkahelyekre és megfelelő bérezésre van szükség, ezért indult el a Jobbik béruniós aláírásgyűjtése. Hiszen az árak már tükrözik a nyugati szintet, de a béreink csak töredékei az ottaniaknak. Fontosnak tartanám a bérlakásépítési program beindítását is, amivel nem csak az ipar fejlődne, hanem a munkába álló, családot alapító fiataloknak jutányosan megszerezhető lakásokat ajánlhatnánk fel. Helyben az önkormányzat ilyen nagy beruházásokat nem tud beindítani, csak fentről, segítséggel, amit ugye nem kap. Ezért rengeteg kulturális programmal, koncerttel akarta szórakoztatóvá, elviselhetővé tenni ezt a légkört. Mondhatnánk, csináljunk cirkuszt a népnek elv alapján. Véleményem, hogy ennyi koncert teljesen felesleges volt, csak pénzkidobást jelentett. Inkább megjutalmaztuk volna a város jubileumi évében azokat, akik valóban tettek a településért.

A vár felügyelőbizottságának a tagja, változás történt ott is. Hogyan teljesített az intézmény a 2017-es évben?

Az új várkapitány, Szentgyörgyváry Péter kinevezésében a mérleg nyelve voltam, aminek örülök, hiszen a megelőlegezett bizalom meghozta az eredményét. Több emberközelibb program, nyitás a siklósiak felé. Újra érezzük: a miénk a vár!

Melyek voltak az idei év nehéz döntései?

Az utak, járdák felújításában történt előrelépés, de sok munka van még. Remélem, a Dózsa György utca, a Rákóczi utca befejező szakasza 2018-ban felújításra kerül, és a belvárosi rekonstrukció is elindult, sok helyen a járdák – például a kollégium mellett – járhatatlanok, talán erre is lesz pénz. Nagy bánatom, hogy a versenymedence létesítése meghiúsult. Csak azt nem értem, miért nem vették figyelembe a 2015-ös javaslatomat, hogy a meglévő uszodát fedjük be, és egy mobil palánkkal 25 méteresre formázható a táv. Az elválasztó köteleket pedig a legkönnyebb beszerezni. Ha kell, megteszem, még fel is fúrom. Számomra a legfájóbb a Távhő ügye. A kezdetektől nem támogattam, hogy a jól működő városi cégünket huszonöt évre kiszervezzék, pláne nem egy francia vállalkozásnak. A közbeszerzési tárgyalás során kiderült, hogy nem lesz megújuló-energetikai pályázat két éven belül, ami még inkább okot adott arra, hogy nemmel szavazzak.

A megyei önkormányzat tagjaként részese volt a TOP-os pályázatokkal kapcsolatos döntéseknek. Egyelőre a körforgalom és a váralja szegregációs része nyert forrást. Mikorra várhatók a további döntések?

A megyei pályázatokról nem tudok érdemlegeset mondani, mert titoktartásra köteleztek bennünket. Siklóst eddig elzárták a lehetőségek elől. Amíg bizonyos városok 10-15 pályázatot nyertek, addig Siklós két pályázaton 250 milliót kapott, plusz ígérgetéseket. Jellemezhetném a kormány apparátusának tevékenységét, de nem teszem.

Mit vár 2018-tól?

Siklósnak végre fel kell ébrednie, ne mástól várjuk a segítséget, nekünk kell összefognunk egy élhető jövő megteremtéséért. A gyermekeinkre, unokáinkra ne kiüresedett utcákat, a munkanélküliséget, a céltalanságot hagyjuk, hanem egy összefogó közösséget, egy fejlődő várost!