2020. június 2, kedd

Vidéken dolgozó rendőröket is hazahozna az új siklósi kapitány


Régió - 2019. augusztus 1.
szerző: SH

mate-szabolcs-siklos-rk

A tavaszi hónapoktól új rendőrkapitánya van Siklósnak. Máté Szabolccsal a lakossági szegmensről, a létszámról, belső változásokról és a határőrizetről is ejtettünk néhány szót.

Máté Szabolcs vajszlói származású. A Rendőrtiszti Főiskolát határrendészeti szakon fejezte be, az első tiszti beosztását Ivándárdán teljesítette hatósági és logisztikai helyettesként. 2004-ben a megyei határrendészeti szolgálathoz került a szakirányítás kiemelt főelőadójaként, 2006 végétől pedig Sellyén teljesített szolgálatot. A rendőrség és a határőrség teljes integrációját kirendeltségvezetőként vitte végig.

Később bűnügyi területen kiemelt főellenőri beosztásban tevékenykedett, majd 2012-ben a megyei határrendészeti osztály vezetőjének nevezték ki, 2013-ban pedig a határrendészeti szolgálat első embere lett.

2016-ban a Szigetvári Rendőrkapitányságot vezette, majd 2019 áprilisától megbízottként a Siklósi Rendőrkapitányság élére került. Kinevezését július elsejei hatállyal vette át dr. Gulyás Zsolt ezredestől, a Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől.

Mivel találkozott hivatalba lépésekor, milyen változásokra számíthat a kapitányság?

Egy jól működő kapitányságot látok, csak finomhangolásokra van szükség. A leghatékonyabb működést szem előtt tartva szeretném a vezetési stílusomhoz igazítani a szervezetet – mondta Máté Szabolcs, hozzátéve, ilyen változtatás például, hogy a rendészeti és bűnügyi állomány reggelente közös eligazításon vesz részt. Ettől a szakterületek közötti információáramlás felgyorsulását várja, miközben hatékonyabbak lesznek a különböző intézkedések is.

Feltűnő volt a közterületi jelenlét, ez marad?

A lakosságközeli szolgálatokat fenntartjuk, sőt, szeretnénk továbbfejleszteni. Úgy gondolom, ki tudnánk alakítani jobb és közvetlenebb csatornákat az emberekkel. Szeretnénk előrébb lépni a bűn- és balesetmegelőzés területén.

A kapitány jelezte, hogy egy egész évet átölelő megelőzési program kidolgozásán dolgoznak, melyet lehetőség szerint egy csoport munkatársai kizárólagos feladatként végeznének az illetékességi területhez tartozó 91 település vonatkozásában.

Részletezte: az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények kapcsán azt látom, hogy ezt a korosztályt nehezebb elérni a megelőzési programokkal. Itt szeretnénk váltani és új módszereket bevezetni, rámutatni, hogy a besurranásokat és unokázós csalásokat úgy tudjuk megelőzni, ha figyelünk egymásra – fogalmazott.
A lakosságközeli szolgálat ellátásában kiemelt szerepet kapnak a körzeti megbízottak, a 91 települést 18 személy tevékenysége fed le.

Korábban volt egy pontrendszer is.

A rendőrség már működtet egy teljesítményértékelési rendszert, így a pontrendszer helyett más motivációs eszközt kívánok bevezetni.

Van most olyan bűncselekménysorozat vagy nyomozás, ami nagyobb figyelmet igényel?

Sorozat jellegű cselekmények nincsenek, melyek elkövetői ne lennének eljárás alatt. Nagyobb súlyú bűncselekmény sincs, mely kiemelt figyelmet igényelne. A felderítési és nyomozási eredményünk folyamatosan emelkedik, a bűncselekmények száma pedig ezzel együtt csökkenést mutat.

Siklósi rendőr jár határra, lát el hazájától távol állandó szolgálatot?

Egyrészt napi feladatából adódóan jár, mert Siklóson határrendészeti osztály is van. Baranya megyéből, így Siklósról jelenleg nem teljesít rendőr szolgálatot más megyében.
Csapatszolgálati vezénylés tehát nincs, a napi szintű közös tevékenységben Siklós kevésbé érintett, mivel a szomszédos Mohácsi Rendőrkapitányság illetékességi területe határos csak Bács-Kiskunnal.

A kapitányságra jellemző a létszámhiány?

Az állománytábla tekintetében kilencven százalék feletti feltöltöttségünk van, belső átcsoportosításokkal pedig eleget tudunk tenni a folyamatosan változó feladat- és feltételrendszernek.

A mozgás persze folyamatos; most is lesznek érkezőink, és reményeink szerint több kollégát is haza tudunk hozni más megyékből. Rendőrhiányról tehát nem beszélhetünk a Siklósi Rendőrkapitányság vonatkozásában.