2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Viharral jön a hidegfront, Baranyára is figyelmeztetést adtak ki


2018. szeptember 23.
szerző: SH

szelzsak

Markáns hidegfront érkezik vasárnap éjszaka viharos széllel és zivatarokkal, ami miatt Baranyára is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várhatóan éjfélkor északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre nagyrészt át is halad az ország felett. A front nyomában a szél – előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve – északnyugatira fordul és viharossá fokozódik, jelentősen csak hétfő estére veszít az erejéből.

Erősen viharos – 90 kilométeres óránknétni sebességet meghaladó – széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani, de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is lehetnek hasonló erősségű lökések. 70 kilométert meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

A viharos szél különösen a Balaton keleti medencéjében, illetve az északi szél idején jellemző szélcsatornákban – amilyen például Szigliget és Balatonmáriafürdő között található – lesz a legerősebb.

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte hétfő délelőtt már inkább csak északkeleten fordulhat elő villámlás. Régiónkban 16-18 fok várható.