2018. szeptember 23, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Villányban és Pécsen is felcsendül a bordal


2017. szeptember 15.
szerző: SH

borospoharak

Immár több, mint két évtizede gyűlnek össze szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb férfi énekesei, hogy bordaloktól legyenek hangosak Pécs és a Villányi Borvidék pincéi.

A XXI. Európai Bordalfesztivál keretében Ausztriából, Horvátországból, Lengyelországból és Lettországból érkező együttesek csatlakoznak a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz, hogy megmutassák, ők is páratlanul gazdag zenei kinccsel rendelkeznek bordalok terén.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 22-én a Villányi Borvidék, és a helyi borászatok fogadják a kórusokat, akik a villánykövesdi megnyitót követően pincekoncerteket adnak, majd Villányban, a Diófás téren mutatkoznak be a közönségnek a Népek bordalai program keretében.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amely helyszíne a Kodály Központ lesz. Első alkalommal szólal meg a koncertterem színpadán a villányi Borászkórus. Az eseményen közreműködik a Pécsi Szimfonietta és a fesztivál sztárvendége, Kolonits Klára Liszt-díjas drámai koloratúrszoprán.

Már-már szokásnak mondható, hogy a gálakoncertet megelőzően tartják a Kodály Központ 103. Konferencia termében a Villányi Prémium Bormustrát, amelyre idén hetedik alkalommal 17 villányi pincészet hozza el legkiválóbb, prémium minőségű borát. A Villányi Prémiumok jótékonysági borbemutatójukkal támogatják a Bordalfesztiválok fenntarthatóságát, illetve segítik elő a bordalok és a legjobb borok között meglévő harmónia előidézését.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti felvonulás, Népek bordalai és táncai, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók szolgáltatják a záróakkordot.

A fesztivál szombati programjára jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a Kodály Központ jegyirodájában lesznek kaphatóak.