2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Villányi borász is van a Borászok Borásza díj döntősei között


2018. április 19.
szerző: SH

borospohar

Két tokaji, két balatoni és egy villányi borász került be a Borászok Borásza díj döntőjébe, az elismerést április 20-án adják át – mondta Rókusfalvy Pál, a díj alapítója az állami csatornán.

A döntőbe ötven jelölt közül – sokak mellett Bock József, Gere Attila, Malatniszky Csaba, Kiss Gábor és Tiffán Ede – végül Ipacs Szabó István, a Vylyan Pincészet borásza jutott be régiónkból.

Ez a díj abban különbözik a többitől, hogy a borászok maguk dönthetik el, hogy kit tartanak a legjobbnak a mezőnyben – mondta Rókusfalvy. Amikor egy borszakújságíró, borakadémikus vagy sommelier választja ki a legjobb borászt, akkor a bort értékeli, a végterméket veszi alapul, amikor a borászok maguk között döntenek, figyelembe veszik, hogy a jelölt milyen birtokfilozófiát képvisel, mekkora hatást gyakorol társaira, mi a koncepciója – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a bevett gyakorlat szerint a korábbi évek nyertesei 50 borászt jelölnek a díjra, akik kétkörös szavazással választják ki a győztest. Emellett minden évben nemzetközi szinten keresik azokat az embereket, akik sokat tettek a magyar borért, a legkiemelkedőbb munkát pedig a Borászok Barátja díjjal jutalmazzák az áprilisi gálán.