2018. október 15, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Villányi borokat vettek le a polcokról – frissítve: megszólalt a NÉBIH


2017. december 5.
szerző: SH

borospohar

Nem áll összefüggésben a borok minőségével az a visszahívás, amiről a Sauska pincészetet adott tájékoztatást. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) villányi borászatban egy rutinvizsgálat során a fogyasztói azonosítók pontatlanságára vonatkozó, engedélyezés-technikai jellegű problémát tárt fel.

A jelzés csak bizonyos palackos tételekre vonatkozott, melyeket átmenetileg vissza kell vonni a kereskedelmi forgalomból – közölte a borászat, hozzátéve, a kiértesített partnereik már intézkedtek is az ügyben. A pincészet közölte: a vizsgálatokat a tokaji bor- és pezsgőüzemükben is elvégezték, ott mindent rendben találtak.

Borászatunk folyamatosan együttműködik a hatósággal, hogy a probléma részleteit feltárjuk és mielőbb megnyugtatóan lezárulhasson a folyamat; továbbá átfogó belső vizsgálatot is elrendeltünk azért, hogy a jövőben ilyen hiba ne ismétlődhessen meg. Mindannyian azon dolgozunk, hogy az ellenőrzés után az érintett tételek mihamarabb visszakerülhessenek a boltokba és a borkedvelők asztalára – áll közleményükben.

friss | A NÉBIH arról tájékoztatta lapunkat, hogy szakembereik november 29-én tartottak helyszíni ellenőrzést a Sauska és Társa Kft. villányi borászati üzemében. Mivel a pincészet többek között több borászati tétel nyomon követését nem tudta hitelt érdemlően igazolni, a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte a tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

 

Nem először vizsgálták a Sauskát

Korábban is foglalkozott a NÉBIH a Sauska pincészettel, amikor 2015-ben terméktesztet végzett száraz pezsgőket véve górcső alá. A hazai készítésűek sorában a Sauska Tokaji a laikusok és szakemberek rangsora alapján egyértelműen az élen végzett.

A villányi pince legutóbb nyáron hallatott magáról, amikor a 2015-ös Villányi Kadarkával, a 2012-es Villányi Cabernet Franc-kal és a szintén 2012-es Cuvée 7 Villánnyal nyert aranyérmet a 49. Országos Borversenyen, ahonnan Villányi Kadarka 2015 borával egy különdíjat is haza hozhatott.