2019. augusztus 19, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Washington felfüggeszti a nukleáris fegyverek leszerelését


Nagyvilág - 2019. február 2.
szerző: SH

Lockheed Polaris A-3, a hidegháború alatt fejlesztett ballisztikus rakéta.  Fotó: Glen Bowman
Lockheed Polaris A-3, a hidegháború alatt fejlesztett ballisztikus rakéta. Fotó: Glen Bowman

Az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, és szombattól felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter.

Oroszország éveken keresztül lelkiismeret-furdalás nélkül megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződést – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője. Pompeo azt hangoztatta, hogy a szerződés megsértésével Oroszország európaiak és amerikaiak millióit sodorja nagyobb veszélybe. Leszögezte: az Egyesült Államok elegendő időt biztosított Oroszországnak, hogy visszatérhessen a szerződéses kötelezettségei teljesítéséhez.

Donald Trump úgy fogalmazott hasonló közleményében: a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést.

Az elnök figyelmeztette Oroszországot arra is, hogy szerinte Kína előnyt akar kovácsolni magának az INF-szerződésből a saját rakétakapacitásainak megnövelésére. Nem lehetünk mi az az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz. Tovább folytatjuk katonai válaszlehetőségeink kidolgozását és a NATO-val és szövetségeseinkkel közösen dolgozunk majd azon, hogy megakadályozzuk, Oroszország bármilyen katonai előnyt is kovácsoljon törvényellenes viselkedésével – írták.

Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes – 500-5500 kilométeres – hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkező INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió. Mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését. 2014-ben már Barack Obama, akkori elnök is azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a szerződés kötelezettségeit.

 friss  | a bejelentés után szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök felmondta részvételét az INF végrehajtásában és elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését.