2020. április 9, csütörtök

Zűrös barátság végére tett a bíróság pontot


Helyi hírek - 2020. február 15.
szerző: SH

bilincs-ujjnyom

Nagy barátság kezdődött 2013-ban, ám fegyverrejtegetés, orvvadászat, drogozás, áramlopás majd börtön lett a vége. Persze az ügyeket nem lehetett a végtelenségig halmozni, így a rendőrség érdeklődését is felkeltette.

Egy siklósi férfi P. T. J. monogrammal – továbbiakban a bíróság kedvéért elsőrendű vádlott – és egy villányi haverja, a másodrendű vádlottként képbe kerülő P. Á. szövevényes ügyeit göngyölítette fel a bíróság a napokban.

A két férfi még 2013-ban barátkozott össze, kapcsolatuk két éven belül odáig fajult, hogy a siklósihoz látogató villányi ismerőst egyszer csak áramlopásra kérték meg: nem kisebb dologra vette rá az elsőrendű vádlott, mint hogy a lakásán kösse át a villanyórát, hogy az ne mérje a fogyasztást. A sikeres beavatkozásnak köszönhetően a siklósi ingatlanban 2015. január elseje és 2019. február vége között összesen 7.533 kWh energia vált hővé mintegy negyedmillió forint értékben

Az elsőrendű vádlott valamikor 2015 és 2017 között Budapesten járt, ahol a józsefvárosi piacon vett egy hangtompítóval és távcsővel felszerelt kispuskát. Villányi barátja rendszeresen látogatta, ám 2015-ben egyszer csak egy szintén hangtompítós, céltávcsöves puskával és 354 lőszerrel állított be, mondván, az legyen már ott rejtegetve. Engedélye persze egyiknek sem volt.

A kalandok sora 2015 után is folytatódtak, amikor a két férfi elhatározta, hogy erdei vadak elejtése révén jutnak vadhúshoz, bár vadászati jogosultsággal egyikük sem rendelkezett. Elkezdtek kilátogatni hát egy Siklós melletti erdősávba, ahol hurkokat tettek ki, és a korábban már talonba került puskát is magukkal vitték. A vádlottak 2015 decembere és 2017 júliusa között hurkolással 3 vaddisznót, 3 gímszarvast, 3 őzbakot és egy fácánkakast ejtettek el, amit a siklósi házban osztottak szét egymás között. A vadak elejtésével összesen 1.96 millió forint lopási kárt okoztak.

Az már csak a kihallgatások alkalmával derült ki, hogy az elsőrendű vádlott valamikor 2019. február 27. előtt tisztázatlan körülmények között kannabisz magokra tett szert, amelyeket siklósi otthonában elültetett, és nevelgette őket. A kifejlett három tövet aztán leszüretelte, majd elszívta és süteménybe sütötte. 2018 decemberében a havert is megkínálta, akinek annyira megízlett, hogy két sütit magával is vitt Villányba. A beetetés jól sikerült, ugyanis még 2019 januárjában és februárjában vásárolt is belőle – darabját egy ezresért.

A Siklósi Járásbíróság a csütörtökön megtartott előkészítő ülésen P. T. J. elsőrendű vádlottat lőfegyverrel visszaélés bűntette, lopás vétsége, négyrendbeli társtettesként elkövetett orvvadászat bűntette, háromrendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége, társtettesként elkövetett lopás bűntette és kábítószer-kereskedelem bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. P. Á. másodrendű vádlottat négyrendbeli társtettesként elkövetett orvvadászat bűntette, háromrendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége és társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte.

A bíróság az elsőrendű vádlott vagyonára 1.235.274 forint, a másodrendű vádlott vagyonára 980.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az eljárás során összesen 1.155.379 forint bűnügyi költség merült fel, melyből a vádlottak egyetemlegesen kötelesek megfizetni 92.800 forintot, míg az elsőrendű vádlott külön 1.062.579 forint bűnügyi költség megfizetésére köteles.