A 70 éve elhunyt hősökre emlékeztek


Harkány - 2015. április 18.
szerző: HH

bolgarkoszoru

Ünnepi koszorúzással majd a bolgár ortodox egyház imájával és közös gyertyagyújtással emlékeztek csütörtökön azokra az elesett bolgár katonákra, akik Magyarország német megszállás alóli felszabadításában vettek részt.

„A magyar és a bolgár nép történelmi emlékezete nem feledi a bolgár katonák részvételét Magyarország felszabadításában a német megszállás alól” – emlékezett meg Nikolaj Nankov Nemcsev, a Bolgár Köztársaság védelmi minisztere a Harkány melletti Bolgár temetőben a 70 éve hősi halált halt bolgár katonákra.

Dr. Todor Anastasov, a Bolgár Veteránok Szövetségének elnöke köszönetet mondott többek között Harkány városának is azért, hogy megőrizték és fenntartották a hősök emlékét. Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője és dr. Todor Anastasov mellett Éva Ferenc, Harkány alpolgármestere is beszédet mondott majd koszorút helyezett el a megemlékezésen.

A Bolgár temetőben 1300 katona földi maradványa őrzi az 1945. március 6. és 19. közötti ütközetet, amikor a bolgár hősök három német hadtest ellen harcoltak.