A bor, a szőlő és Villány kultúráját őrzi a Kiállító és Rendezvényház


Régió - 2015. június 11.
szerző: SH

kiallitovendeghazvillany

Generációk óta a család birtokában van az a terület, aminek környezettudatos felújítását 2013-ban kezdte meg Kovács László. A mediterrán hangulatot is őrző, közel 84 millió forintból létrejött villányi Kiállító és Rendezvényházat ünnepélyes keretek között adták át.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 83,7 millió forintot biztosított a projektnek, ami komplex élményt nyújt a borkultúra szerelmeseinek. Az épületben kialakított Bormúzeum a borászat és szőlészet mellett Villányhoz kapcsolódó kiállításoknak is helyet ad, de mellette látványkonyha, bortrezor és egy sókamra is kialakításra került a 130 fő befogadására alkalmas Kiállító és Rendezvényházban. A két részre osztott belső tér egy hangulatos teraszhelyiségről nyílik, ahol csütörtökön vágták át a nemzeti színű szalagot.

szalagatvagasvillany

Kovács László az ünnepélyes megnyitón elmondta: a generációk óta szőlészettel és borkészítéssel foglalkozó családja tulajdonában van a most felújított épületegyüttes, gyermekkorának helyszíne, mely felújításának gondolata mintegy öt éve fogant meg fejében. A házigazda kiemelte: mind a tervezés, mind a kivitelezés során a környezettudatos kialakítást tartották szem előtt, melyben saját elképzeléseit juttatta érvényre helyet adva valamennyi kultúrának, ami Villányban jelen van.

Nagy Csaba a fejlesztések fontos szeletének és a borkultúra innovációjának nevezte a most lezáruló projektet. A villányi borászok ezzel a fejlesztéssel is erősödtek - fogalmazott. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a borkultúra szerepét emelte ki, amikor azt mondta: a villányi borászok nem csak Baranyának, nem csak az országnak vagy Európának, de a világnak is bizonyítottak előremutató fejlesztéseikkel, megjelenésükkel.

Takáts Gyula, Villány polgármestere a Kovács család kitartása és szorgalma mellett elismerését fejezte ki Getto Tamás tervezőnek is. Beszédében rámutatott: a turizmus fejlesztésének elengedhetetlen és egyre inkább előtérbe kerülő feltétele, hogy a Villányba érkező vendégnek szervezett és a lehető legkulturáltabb kiszolgálásban legyen része. Úgy véli, a mostani fejlesztés erre ad lehetőséget.