Az egyesületeket figyelmezteti a legnagyobb hazai oktatószervezet a drónozás szabályainak betartására


Itthon - 2024. március 11.
szerző: SH

dron-phantom

Akárki kérte is szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésére, a szabályokat mindenkinek be kell tartani, ez alól egyetlen civil szervezet önkéntese sem kivétel – hívja fel a figyelmet a drónhasználattal kapcsolatban a legnagyobb hazai szakmai és oktató szervezet.

A légtér használatának feltételeit a rendőrség sem változtathatja meg, ilyen jogköre nincs.

Mint az UAS Hungary megjegyzi, el kell oszlatni a különböző drónos egyesületek, polgárőrök és egyéb polgári szerveződésekkel kapcsolatos tévhiteket a drón üzemeltetésével kapcsolatban.

Létezik egy egyesület, amelyik néha a leendő tagok között szereti azt a látszatot kelteni, mintha bármiféle előnyöket élveznének a tagok, illetve polgárőr körökben is dívik az a valótlanság, hogy ők bármiféle előnyt élveznének más drónosokkal szemben – emelik ki.

A jelenlegi jogszabályi környezetben se egyesületi tag, se polgár-, se munkásőr, se más, a polgári drónjaival semmiféle előnyt nem élvez a hobby drónosokkal szemben. Még akkor se, ha hangzatos neveket adnak maguknak – figyelmeztet a szakmai szervezet.

A hatóságoknak van saját állami drónja, azt használják és teljesen más szabályok szerint.

Egy keresési műveletbe, csak lakott területen kívül, valamit ellenőrzött és korlátozott légtéren kívül vehet részt a hobbi drónos, ha erre felkérik. Akkor sem repülhet lakott területen, vagy ellenőrzött, illetve korlátozott légtérben, ha erre valaki megkéri, hiába egyesület tagja, vagy bármilyen önkéntes. Aláhúzzák, biztonsági cég emberei is szeretnek mást állítani, más színben feltüntetni a tevékenységüket.

Mint tapasztalatukra rámutatnak, e téren az, hogy valaki egyesületi tag, polgárőr, semmire sem garancia, főleg nem a tudására, sőt…