A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek


Baranya - 2024. április 16.
szerző: SH

batki-riegl-koszoru

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján helyezett el koszorút a siklósi izraelita iskola emlékére állított emléktáblánál Batki Ottó és Riegl Gábor kedd délelőtt, a katolikus iskola megindító emlékműsorának keretein belül.

A rendezvénnyel a 80 évvel ezelőtti háborús időkre emlékezünk, amikor Magyarországon összegyűjtötték, deportálták majd megsemmisítették a zsidó lakosság jelentős hányadát – emlékeztetett Batki Ottó a térség iskoláit megszólító tematikus rajzpályázat eredményhirdetését megelőzően. Hozzátette: a rendezvénnyel fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy a hibáinkból tanulni kell, hogy soha többé ne történjen ilyen tragédia.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója a siklósi zsidó közösség háború előtti életét felidézve kitért rá: az egykoron köznyelvben zsidó utcának is nevezett, ma Ady Endre nevét viselő utcában állt az izraelita közösség zsinagógája és elemi iskolája. A zsinagógát ma már csak az eredeti állapotban lévő, kovácsoltvas kerítés idézi, míg az egykori iskolaépület a világháború óta tornateremnek ad otthont.

A legfontosabb dolog a következő időszakban, hogy elődjeinktől megtanuljuk, miként tudunk békességben, tisztességben szeretetben és nyugalomban élni – mondta Riegl Gábor a megemlékezés során tartott beszédében, hozzátéve: szentül hinnünk kell – és ebből nem engedhetünk -, hogy a szeretet mindent le fog győzni, az együttgondolkodás mindig célra fog vezetni és előre fog minket vinni. Siklós polgármestere hozzátette, éljük úgy az életünket és imádkozzunk azért, hogy miként az elmúlt évtizedekben, úgy ezt követően se éljünk meg a holokauszthoz hasonló borzalmakat.