A kormány döntött: október végéig aszály lesz


Gazdaság - 2019. április 3.
szerző: SH/MTI

aszaly-fold

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére a jelenlegi rendkívüli szárazságban a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter már április 1-jétől meghirdeti a tartósan vízhiányos időszak kezdetét.

Az országos aszályhelyzet miatti kormányzati döntés értelmében 2019-től március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez. Öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük.

Ez időszakban a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük sem az öntözési, sem a halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után, az elmúlt két hétben történt vízkivételekhez kapcsolódóan pedig a vízkészletjárulék összege 20 százalékkal csökken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint télen a csapadékmennyiség 26 százalékkal elmaradt az elmúlt évtizedek átlagától – emlékeztetett Farkas Sándor, hozzátéve: ezen belül is 2019 februárban csupán 40 százaléka hullott a várt csapadéknak, míg tavaly augusztus óta az Alföld jelentős részén érdemleges mennyiségű csapadék nem esett. A klimatikus viszonyok változása miatt egyre gyakrabban fordul elő aszály tél végén és kora tavasszal, ami kedvezőtlen a mezőgazdasági termelésben. A tartósan vízhiányos állapot befolyásolja a növények életfolyamatait, fejlődésük, termésképződésük lelassul és amennyiben ez hosszabb ideig fennáll, visszafordíthatatlan károsodást okoz a növényekben. Az idei aszály jelentős kárt okozott a káposztarepcében, az őszi vetésű gabonafélékben és a takarmánynövényekben. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára rámutatott, hogy az elmúlt negyven évben arra nem volt példa, hogy öntözni kelljen az Alföldön az év ezen időszakában, az öntözési idény általában április közepén, májusban kezdődött Magyarországon, de az igazi öntözési időszak nyárra esik- mondta