A közös történelemnek, a harmonikus együttélésnek állítottak emléket


Helyi hírek - 2015. augusztus 2.
szerző: SH

utcanevsz

A vasárnapi szertartással célba ért a Siklósi Szerb Kisebbségi Önkormányzat májusban útjára indított kezdeményezése, aminek eredményeként mától Szent Stefán Stiljanovity nevét viseli az ortodox templom melletti köz.

Milan Eric pécsi parókus a liturgiát követően a köz mellett megszentelte azt az első világháború idejében szintén Szent István emlékére állított emlékművet is, melyet a Siklósi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat az elmúlt héten helyezett ki ismét méltó helyre, templomuk udvarára.

emlekmusz

Krunity Péter alelnök a Szerb Országos Önkormányzat nevében az immáron Szt. Stefán Stilanovity közön mondott köszönetet a siklósiaknak, kiemelve: fontos, hogy ne vesszenek el a közös kulturális értékek, az örökségek, hiszen nemzeteink történelme csak így alkot egy kerek egészet.

Beszédében háláját fejezte ki a Siklósi Szerb Kisebbségi Önkormányzatnak és az egyházközségnek a nem mindennapi kezdeményezésért, valamint Siklós Város Képviselő-testületének az abban való támogatásért. Megjegyezte: legutóbb Pomázon volt példa hasonló, nagyon ritka elismerésre, ahol a szerb származású Nikola Teslának állítottak emléket egy utca elnevezésével.

balazscsabautca

Balázs Csaba a huszonegyedik század Európájának nevezte a kezdeményezést, mely a kölcsönös elfogadáson és egymás mellett élésen alapul. Köszönetet mondott valamennyi képviselőtársának, hogy egyöntetűen megszavazták és támogatták a szerb önkormányzat azon indítványát, hogy a siklósi Szent Stefán Stiljanovityról nevezzék el a korábban Kuluk köz névvel illetett utcát.

Siklós alpolgármestere hangsúlyozta: városunkban a szerbek, horvátok, németek, svábok és sokacok mindig is békében, harmóniában éltek együtt. A történelem során sokkal több minden az, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – fogalmazott, rámutatva: Stefán Stiljanovity a siklósi várban 1508 és 1515 között egy közös ellenség, az Oszmán Birodalom ellen irányította a szerbeket.