A lovas zarándoklat fontos állomása volt Siklós


Helyi hírek - 2015. június 13.
szerző: SH

farkas

Április közepén az ausztriai Mariazellből indult útnak az a három lovas, akik hagyományaink, a múlt és a vallás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Kárpát-medencét megkerülve. A Szent Korona országait megkerülő lovas zarándoklat szeptemberben ér véget.

Kossuth lova megérdemli a zabot, kétszer kerülte meg Magyarországot, ha még egyszer körülkerülte volna, Magyarország ilyen gyászba nem volna – szól az ismert nóta, melyet követve háromszor kerüli meg a lovas zarándoklat a Kárpát-medencét.

Chemez Farkas, a vállalkozás fő szervezője elmondta: összesen négyezer kilométert tesznek meg, melyből még közel háromezer van hátra. Teljesen nomád életmódot folytatnak, hiszen a néprajzkutató a zarándoklatuk vallásos üzenete mellett úgy véli: múltunk, kultúránk és hagyományaink megőrzésének egyik módja, hogy megéljük azokat.

A lovasok péntek este érkeztek Mohácsról Siklósra, ahol Balázs Csaba alpolgármester, Dr. Szepesvári Zsolt állatorvos, Csízik Mihály huszár őrnagy valamint Bohár Ervin a lovasfarm tulajdonosa fogadta őket. Az éjszakát a lovas pihenőben töltötték, melyet Siklós városa biztosított számukra. A vendéglátást a Faló Vendéglő és a Siklósi Vár tette emlékezetessé.

Mint megtudtuk, Siklós az egyik legfontosabb állomás útjuk során. A patkolókovács szombat hajnal óta dolgozott a hátasok patkóin, amire régóta vártak, ugyanis Romániában – ahol korábban jártak – másfajta patkókat használnak.

patkolas

 

A néprajzkutató hangsúlyozta a zarándoklat vallásos üzenetének fontosságát is. Mint korábban az MTI-ek elmondta, a Normafához közeli Szent Anna réten, a magyarországi Mária-utak metszéspontjában régóta esedékes egy kápolna felépítése, amely a Natália nővér Mária- és Jézus-jelenéseinek állítana emléket. Az orsolyita apáca a második világháború előtt tapasztalt látomásokat, elmondása szerint Szűz Mária és Jézus egy engesztelő mozgalom elindítását kérte tőle, amely békét hozhatott volna az egész világra. A jelenéseket a katolikus egyház hivatalosan is elismerte, a kápolna felállítását Mindszenty József is támogatta.

A zarándoklat egyik célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a Natália nővér által kapott isteni üzenetek ma is fontosak, és a kápolna még mindig felépítésre vár.

A Lovas Betyár Közösség szombat délután indult Máriagyűdön át Harkányba, ahol megáldják útjukat. Innen Drávaszabolcsra mennek, hogy elérjék a horvát határt. Úgy tervezik, következő állomásuk Alsó Miholjác környékén lesz.