A magyar camino zarándokai érkeztek Máriagyűdre


Életmód - 2022. május 31.
szerző: SH

zarandokut-mgb

Rumi Imre a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke és Kőszegi Zoltán, Dabas polgármesterének, egyben a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnökének részvételével Máriagyűdre érkezett az a kerékpáros zarándoklat, mely az ország északi és déli határvidékét összekötő zarándokutat járja végig.

Még 2008-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon is minden adott egy spanyolországi El Camino-hoz hasonló út kialakításához. Az Esztergomtól a Pilisen át egészen Máriagyűdig 42 települést érintő zarándokutat 2011-ben nyitották meg hivatalosan, azóta évente mintegy 1300 új útlevélbe osztják a pecséteket.

A tavalyi évnyitó eseményen az út által érintett települések polgármesterei kísérték a zarándoklatot, melyről egy kiadvány is készült. Az idei szezonnyitó zarándoklat alkalmával ezek tiszteletpéldányait nyújtják át a városvezetőknek.

Az ukrán háború miatt érkezett menekülteknek számos zarándokszállás is menedéket ad, így a szabad állomások elérése kerékpárral a legegyszerűbb. A Mohácsról villányi állomáson keresztül érkezett és pécsi illetve óbányai állomásra tartó kerékpárosokat kedd délután Riegl Gábor polgármester és Mojzes Tamás alpolgármester, egyben a zarándokút önkormányzati társulásának alelnöke látta vendégül Siklóson.

Siklós testvérvárosi kapcsolatait és határon átnyúló projektjeit megismerve Rumi Imre a találkozó alkalmával rámutatott, hogy a zarándokút nemrégiben Horvátország felé hosszabbodott meg, így Nasice városáig nyúlik.

Riegl Gábor kiemelve Siklós kerékpáros kötődéseit a Balaton Körrel való együttműködést, a Buga Jakab Kerékpártúrát, illetve a Gördülő Dűlők rendezvénysorozatot említette.

A zarándokok siklósi állomásuk után Pécs és Óbánya felé vették az irányt.

Magyar Zarándokút Egyesület Siklóson