A professzor szerint a kínai vakcina korunk duplafedeles légcsavaros repülője


Tech/Tud - 2021. január 17.
szerző: SH

illusztráció
illusztráció

Körülbelül akkora a különbség a kínai és a jelenleg forgalomban lévő vakcinák között, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és egy lopakodó repülőgép között – állítja a Szeged Televíziónak Duda Ernő.

A magyar kormány az elmúlt napokban fokozatosan jutott el a kínai vakcina iránti igény megfogalmazásáig. Mint jelezték, több az oltási kapacitás, mint amilyen ütemben az unióban engedélyezett vakcinákat be tudnak szerezni, így tovább tartana a nagy tömegek beoltása, ezért más forrás után is kell nézni. Így került végül szóba egy kínai vakcina, melyet az uniós közösségi beszerzést megkerülve, hazai felhasználásra meg lehet vásárolni.

A Szegedi Televízió által megszólaltatott virológus professzor azonban rámutat, hogy a szóban forgó kínai vakcinák technológiája messze elmaradottabb, mint az unióban engedéllyel rendelkező Pfizer/BioNTech vagy a Moderna által gyártott oltóanyagé.

Míg az abszolút 21. századi technológiát képviselő Pfizer és Moderna gyártmányok mRNA alapúak, a szóban forgó keleti oltóanyag lényegében olyan módszerrel készült, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék fejlesztettek; leölt vírust tartalmaz. Ez ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani, ami annyit jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni – idézi a professzort a lap.

Ezzel szemben a korszerű vakcinák a szervezettel állíttatják elő az immunrendszert beindító vírusfehérjéket, a szervezetbe juttatott messenger (hírvivő) RNS-molekula pedig mintegy hat órán belül elbomlik, azaz eltűnik.

A professzor kitért rá, hogy míg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá a magyar hatóság. Ezek közül azonban hiányolja az utolsó fázis, a kísérletekről szóló dokumentációkat.