2021. április 13. kedd

A siklósi kórház alapítója előtt tisztelegtek


Életmód - 2021. március 26.
szerző: KT

pmapmtmt

Néma főhajtással emlékeztek a helyi kórház alapítója, dr. Kregczy Ottó felújított sírja előtt a város és a kórház vezetői pénteken.

Az önkormányzat saját költségvetéséből újíttatta fel az elmúlt években rendkívül leromlott állapotba került sírt, melyben a helyi kórház alapítója és felesége nyugszik. A tiszteletadáson Riegl Gábor polgármester, Mojzes Tamás és Hirdi Attila alpolgármesterek mellett a kórház ápolási igazgatója, Böbékné Czékus Ildikó illetve Kanizsai István, az intézmény vezetője is részt vett.

Dr. Kregczy Ottó 1866-ban született, budapesti és bécsi egyetemi évei után 1899-ben avatták orvossá. 25 évesen, 1891-ben került Siklósra községi orvosnak, ahol kezdeményezésére a régi huszárlaktanyát átalakítva 1894-ben nyitották meg a kórházat. Saját betanítású személyzettel szinte valamennyi műtétet képesek voltak elvégezni. A kezdetekben magánkórházként működő intézmény 1900-ban nyilvános jelleget kapott, alapítójának mindig gondja volt rá, hogy kiváló orvosok kerüljenek oda. Vezetésével vált a térség fertőző kórházává, ahol az akkor nagyszámú tuberkolózisos betegeket ápolták.

1909 és 1925 között kórházi munkája mellett járási orvosi feladatokat is ellátott. 1924-ben egészségügyi főtanácsossá nevezték ki, tiszteletbeli vármegyei tisztifőorvos lesz, 1930-as nyugdíjba vonulásáig és február 19-i haláláig aktívközösségi életet is élt. 1922-ben megalapította a Siklós és Járása hetilapot, a társaskör mellett a Vöröskereszt Egyesület elnöke és a vármegye törvényhatóságának tagja is volt.

Emlékét a várbaráti kör javaslatára a kórház falára helyezett márványtáblával örökítették meg a kórház dolgozói.

Kanizsai István és Böbékné Czékus Ildikó dr. Kregczy Ottó felújított sírja előtt Siklóson