A siklósi vár ad otthont a nemzetközi borversenynek, a közönség Pécsen kóstolhat


Életmód - 2022. április 19.
szerző: SH

borospohar

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt és kóstolófesztivált április 22-én és 23-án.

A Pécsi Borozó és a Villányi borvidék – az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt – rendezvénye versenyének a siklósi vár ad otthont április 22-én, ahol nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. A nagyközönséget a pécsi kóstolófesztiválra várják április 23-án. A szombaton délután három és este nyolc óra között zajló kóstolófesztivált a pécsi Magtár Látogatóközpontban rendezik meg, ahol díjazzák a legjobbakat és bemutatkozik a villányi borvidék bisztróborának, a REDy-nek az új évjárata, emellett a közönség kedvére kóstolhat a nevezett és díjazott borokból, sőt minden résztvevő pincészet valami mást is megmutat kínálatából.

A megmérettetésre csaknem száz; szlovák, német, szlovén, osztrák, szerb, horvát és magyar bort neveztek. A verseny nemzetközi jellegét erősíti, hogy a magyar zsűritagok mellé érkeznek szakértők Szlovéniából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából is.

A portugieser – egykori nevén kékoportó – kékszőlőfajta Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe. Tíz éve csak villányi portugieserekkel rendezett tematikus kóstolót a Pécsi Borozó magazin, a következő évtől azonban már nemzetközivé bővült a mezőny.