A szövetség szerint több mint kétszáz kis kúton lehet gond az ellátással – lista


Gazdaság - 2022. november 20.
szerző: SH

benzincso-tankolas

Elkészítette a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) azoknak a településeknek a listáját, ahol található a Mol bejelentése alapján ellátási korlátozással érintett kisebb kút.

A Mol a héten jelentette be, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében egyes kisebb kutak számára nem tudnak benzint és dízel üzemanyagot biztosítani a november 21-ével kezdődő héten.

Mint írták, azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól az erről küldött tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségük nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttek velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, és hetente felülvizsgálják stratégiájukat, valamint a szerződéses kötelezettségeiket minden esetben teljesítik. Az olajvállalat szerint 194 kutat nem fognak hétfőtől ellátni.

Az FBSZ összegezve az érintett kutakat úgy látja, hogy összesen 251 ponton, Bakonycsernye, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Berhida, Besenyőtelek, Demecser, Fehérvárcsurgó, Gödöllő, Gyöngyös, Hajdúböszörmény, Hercegszántó, Kiskunfélegyháza, Lajosmizse, Molnaszecsőd, Nagytarcsa, Nyírbogdány, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Nyírkárász, Nyírpazony, Pörböly, Pusztaszabolcs, Sárszentmihály, Szászvár, Szentantalfa, Szigetszentmárton és Tápióbicske települések egyes kútjain lesz korlátozott az ellátás.

Az elmúlt években egyetlen talpon maradt – és negyedévről negyedévre rekordnyereséget elkönyvelő – nagykereskedő, a Mol a korlátozás hátterét a hatósági ár hatásaiban, a megnövekedett keresletben, a stratégiai készletek visszapótlásában, műszaki háttérben és a Barátság kőolaj infrastruktúráját ért támadásban jelölte meg.