A vízből mentést segíti a siklósi speciális mentők támogatása


Helyi hírek - 2018. március 30.
szerző: SH

Hatarszel-1

Búvárfelszerelést kapott a Határszél Egyesület. A 2017-ben alakult önkéntes mentőcsoport 4,5 millió forint értékben szárazruhákat és búvárpalackokat vehetett át annak a keretnek köszönhetően, melyet az MKKP jótékonysági célokra ajánlott fel.

Az egyesület a Katasztrófavédelem felkérései alapján tevékenykedik, leginkább vízi mentésre specializálódva. Eszközeik között emelőballonok, mentőhajók és búvárfelszerelés is megtalálható, ám a mostani hat szárazruha hiánypótló felszerelésként érkezett. Mint Végvári Tibor elmondta, ez a felszerelés olyan esetben szükséges, amikor hosszabb időt kell hidegebb vízben tölteni. Példaként említette a somogyhatvani eltűnt két nő esetét, ahol szintén részt vettek a patak átkutatásában és a napokkal később érkezett felszerelés komoly segítség lett volna, mely megtöbbszörözi a kereséssel töltött időt.

Az egyesület tavaly Bátán is jelen volt, ahol a Dunában eltűnt fiúk kutatásában vettek részt. Mint megtudtuk, a hasonló, személyekhez kapcsolódó munkák mellett műszaki mentésben is részt vesznek, így a Drávaszabolcsnál elsüllyedt rendőrhajó kiemelésénél is merültek. Mindezek mellett ügyeleti szolgálatot teljesítettek az őszi nagy füstölésnél is Siklóson, ahol nagy mennyiségű szemét égett.

A szintén száz százalékos támogatás részeként kapott 12 darab 12 literes búvárpalack a terepen tölthető hasznos időt növeli – tette hozzá a Határszél Önkéntes Tűzoltó Speciális Kutató-Mentő Egyesület elnöke. Mint ismertette, 14 képzett tagjuk között öt hivatásos tűzoltó is helyet foglal, rendszeres gyakorlataikat havonta több alkalommal tartják. Igazán népszerűek az ifjúságnevelési program keretében tartott uszodai gyakorlatok, ahol a búvárkodás alapjaira tanítják őket.

A kiemelt gyakorlatok sorából Végvári Tibor Erdősmecskét említette, ahol tavaly több speciális mentőcsoport, a katasztrófavédelem és a polgári védelem munkatársaival közösen egy szimulált baleset kapcsán láttak el vízből mentési feladatot. A szituáció szerint egy eltűnt búvárt mentettek ki kötélpályán, melyet a Szent Flórián ÖTE biztosított. Mint hozzátette, hasonló gyakorlatot a következő hónapokban is terveznek.

Az egyesület működését biztosító források között az adók egy százalékának felajánlása is szerepel, valamint a hétvégére tervezett tűzoltóbál, ami jövő szombaton 19 órától a TMG sportcsarnokában kerül megrendezésre. A zenét a Royal zenekar biztosítja. Az elővételben 2000, helyszínen 3000 forintos belépő illetve az 500 forintos támogatói jegyek bevételeit a vízből mentéshez szükséges búvárfelszerelések vásárlására fordítják.

 

Hatarszel-2