Aggasztó: intenzívebb a naptevékenység ciklusának növekedése, mint várták


Tech/Tud - 2022. április 16.
szerző: SH

napvihar

Megkezdődött napunk következő 11 éves ciklusa – jelezte az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) korábban, a 2017 óta mért legnagyobb kitörés alkalmával. A hivatal szerint ezt egyre nagyobbak fogják követni, melyek némelyike eléri a Földet is.

A hozzánk legközelebb álló csillag aktivitása tizenegy éves periódusokban változik, nemrég egy csendes időszak ért véget.

A legnagyobb napkitörést 1859-ben jegyezték fel; a Carrington eseményként jegyzett jelenség a távírókban okozott komoly zavarokat és a mai technikában – például a műholdak vagy különböző hálózatok terén – mérhetetlen károkat okozott volna. Ma egy hasonló mértékű, X190-es vihar a sötét középkorba taszítaná az emberiséget, szerencsére statisztikák szerint csak 500 évente esedékes.

A kisebb, elmúlt időszakban tapasztalható G1-G3 viharok gondot okozhatnak az űreszközök és a navigációs berendezések működésében, áramingadozásokhoz- és kimaradásokhoz vezethet.

A legutóbbi komolyabb károkat okozó napkitörést 1989 március 9-én észlelték. A hullámok öt nappal később, 13-án érték el a Földet, Kanadából a felvillanó északi fény és a 90 másodperc után összeomló elektromos hálózat miatt sokan orosz atomtámadásra gondoltak. A hálózat terhelése miatt bekövetkezett üzemzavarban hatmillióan maradtak áram nélkül. Februárban a Starlink műholdjai közül negyven égett el a légkörben, amikor megcsapta a Nap szele.

Az elmúlt héten is fokozott naptevékenységet figyelt meg az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a hozzánk legközelebb álló csillagon. A Nap felszínén egyelőre csak kisebb és közepes aktivitást észlelni, de ezek száma és intenzitása messze nagyobb az előre jelzett normális szinten, és már aggasztó mintát mutat. A Nap tevékenysége a következő időszakban növekedni fog.