Alig irtanak a héten – ön szerint is kevés a szúnyog?


Itthon - 2022. augusztus 22.
szerző: SH

szunyogbor

Nem viszik túlzásba Baranya megyében a szúnyogirtást a héten, a katasztrófavédelem által koordinált művelet során – állításuk szerint – összesen 220 hektáron ködösítenek konkrét települések kijelölése nélkül.

Mint közölték, az ország nagy részén alacsony a kifejlett szúnyogok száma, ezért szervezett kémiai védekezésre mindössze Pest és Nógrád megye azon településein van szükség, ahol a korábbi esők nyomán lokálisan megjelentek a vérszívók.

Az ország több más pontján biológiai módszerrel irtják a szúnyoglárvákat a héten: repülőről végzett biológiai kezelések a következő napokban Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Körösök és a Tisza mentén várhatóak, míg földi biológiai védekezést főként a Duna vonalán, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Baranya és Bács-Kiskun megyében végeznek.

Megjegyzik azt is, hogy az esőzéseket követően nagy jelentősége van a szúnyogok szaporodásában a ház körüli vizeknek: az udvari edények, kaspók, vödrök, hordók kiváló tenyészhelyet biztosítanak a lárváknak. Mivel ezek esetében nem lehet szervezett védekezést folytatni, kiemelten fontos, hogy a háztulajdonosok felszámolják az ilyen helyeket.