Alig pár órával a becsapódás előtt fedeztek csak fel egy kisbolygót


Tech/Tud - 2024. január 25.
szerző: SH

2024bx1_leipzig

A 2024 BX1 aszteroidát magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel szombaton a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével. Az égitest 162 perc múlva az óceánba csapódott.

A pontosan a Föld felé tartó, felfedezésekor 110 ezer kilométerre lévő apró kisbolygót először már katalogizált égitestnek hitte a csillagász, ám feltűnően fényes volt. A becsapódási pályát később egy német csillagász is megerősítette, mielőtt földárnyékban eltűnt volna – 6000 kilométerrel bolygónktól és öt perccel a légkörbe való lépés előtt.

A 2024 BX1 egy méter átmérőjű volt, légkörbe lépéskor a fénye Magyarországról is látszott, az Atlanti-óceán északi részébe csapódva pedig nem okozott károkat.

A földi életre veszélyes égitestek megosztják a tudományos világot: egyesek szerint 200 évre előre tudjuk, hogy nem közeleg ilyen veszély, mások arra intenek, hogy igenis lehetnek a megfigyeléskor árnyék vagy épp a Nap helyzete miatt észrevétlen aszteroidák. A 2024 BX1 a nyolcadik olyan aszteroida, amit közvetlenül azelőtt fedeztek fel, hogy megállapították a becsapódási pályát.