2021. december 04. szombat

Amikor a segítség négy keréken érkezik – küldetésének tekinti segíteni másokon


Életmód - 2021. október 18.
szerző: KT

ztaxi-var

Együtt él a várossal, számos közösségi, jótékonysági kezdeményezése, szerepvállalása mellett pedig nehéz szó nélkül elmenni – Baranyai Zoltán Siklós minden rezdülését jól ismeri, nem csoda, hiszen sok időt tölt az utcákon, utasai társaságban – ő ugyanis taxis.

Megannyi gesztus kapcsán sokan megkedvelték Zoltánt, hiszen ő az, aki gyakran ajándékkal lepi meg utasait, akinél nem példa nélküli, hogy ingyen fuvarozta a gyerekeket a fürdőbe, sétahajózni, vagy épp az állatkertbe. Ő az, aki mindig gondol a rászorulókra valamint pontosan tudja, kinek, mire van épp a legnagyobb szüksége, ha jótékony felajánlásokról van szó, és az elsőként keres segítséget, ha egy család megszorul. A ZTaxi az, akire nem lehet haraggal gondolni. A két fuvar között lévő Baranyai Zoltánt állítottuk meg néhány kép és mondat erejéig.

Kilencvenben mint másodállásban kezdtem taxizni egy televíziós hirdetés nyomán, amikor a néhai Gottlieb Péter keresett munkatársakat – emlékszik vissza. Volt kis kihagyás, most pedig ötödik éve, hogy visszatértem, közel harminc éve taxizom. Számomra egyértelmű, hogy Siklósra, hiszen itt élek, ismerem az embereket, a várost. Azt a várost, ami egyáltalán nem unalmas számomra sem, hiszen mindig vannak újabb és újabb helyek, gondoljunk csak a hegyoldalban nyíló panziókra, borászatokra, de számos dolgot sorolhatnék, a taxizás sokkal több címeknél.

Ezt hogy érted?

Emlékezetes volt, amikor az amerikai SFOR katonák itt voltak és a beremendi cementgyárból szállították a cementet Boszniába, szabadidejükben pedig taxival utaztak Pécsre. Komolyra fordítva a szót, most is egy gyermektől jövök, aki rosszul lett az iskolában, haza kellett vinni. Gyakori, hogy idegenvezetőként kísérem az ide érkezőket – mutat a kocsiban lévő prospektusokra. Nemrég volt egy pár, akinek háromnapi programját szerveztem, most köszönték épp meg a Facebookon. Amikor idejöttek hétvégére tudták, hogy van egy vár és a villányi pincesor, de semmi többet. Megmutattam nekik is, hogy a térség gyönyörű és sok izgalmat rejt. Siklóson is nagyon sok borász van, akihez érdemes elmenni, mindenkinek szoktam is ajánlani. Megmutatom a város és a környék szépségeit, ahogy csak egy helyi ismerheti, ha pedig valami épp nincs nyitva gyakran azt is megoldjuk. Szeretem ezeket a feladatokat.

Jótékonyságok terén is komoly szereped van. Hol keresel valamit valaki számára, hol felajánlanak rajtad keresztül különböző dolgokat. Ez honnan jött?

Nagyon sok ismerősöm és barátom van, valahogy mindig összefut, hogy kinek mire van szüksége vagy mit tud adni mások számára. Sok vállalkozó is felajánl valamit, legtöbbször azzal, hogy nem kell reklámozni, hogy ők adták, csak kerüljön jó helyre. Tudom, hogy ki az, aki rászoruló, aki megérdemli – és segítek. Két hónapja egy laptopot kapott így egy jól tanuló kissrác, de lettek már szegény családnak háztartási gépek is ajándékozva.

Felvállaltam, hogy próbálok az embereknek segíteni. Ezt jó néven veszik, örömöt okoz sokaknak, ez a fizetségem.

ZTaxi Siklós