Augusztusig Budapestre költöztek a pécsi Csontváry-festmények


Baranya - 2023. április 4.
szerző: SH

csontvary-szallitas

A Csontváry170 kiállítás keretében idén augusztusig Budapestre költöztek a pécsi Csontváry-festmények. A helyükön addig Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás lesz látható – közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

A szállítás utolsó darabjaiként trélerre tették a Janus Pannonius Múzeum két legnagyobb Csontváry-festményét, a 385×714 centiméteres Baalbek és a 362×516 centiméteres Mária kútja Názáretben képeket, és a Szépművészeti Múzeumba utaztatták őket.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a Csontváry170 kiállítás keretében együtt lesz látható a művész híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában elnevezésű festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A festőgéniusz alkotásait legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 14-től három hónapig a Szépművészetiben lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba. Az együttes tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség.

Amíg múzeumunk Csontváry-művei a fővárosban vendégeskednek, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum együttműködésének köszönhetően egy olyan, Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás lesz látható a pécsi JPM Csontváry Múzeumban, amely korábban nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten, Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.