2021. május 12. szerda

Ausztria elfogadhatlanannak tartja a közmédia támadását


Nagyvilág - 2021. április 9.
szerző: SH

Mateusz Morawiecki,  Matteo Salvini és Orbán Viktor - fotó: Benko Vivien Cher
Mateusz Morawiecki, Matteo Salvini és Orbán Viktor - fotó: Benko Vivien Cher

Levélben fordult kérdéssel az osztrák Profil újságírója a magyar kormánypárt EP-frakciójához, miután a sajtót nem hívták meg Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter múlt heti sajtótájékoztatójára.

Franziska Tschinderle a kibontakozóban lévő jobboldali összefogásról szeretett volna többet megtudni, de ami ezután következett, arra a nyugati társadalom nem volt felkészülve.

A kérdésekre ugyanis nem válasz érkezett, hanem a magyar közmédia háromperces, karaktergyilkos lejárató híradással reagált, az európai balliberális sajtó példátlan támadásának nevezve a levelet, azzal narrálva, hogy kérdéssel provokált az újságíró.

Azt állítják, az újságíró olyan állításokat fogalmazott meg kérdésében, melynek nincs alapja, amikor az után érdeklődött, hogy a találkozón miért nincsenek ott a francia Nemzeti Tömörülés vagy az Osztrák Szabadságpárt képviselői, holott ők is tagjai annak a képviselőcsoportnak, aminek Salvini pártja, a Liga.

A média alapfeladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért elfogadhatatlan, amit az M1 tesz Franziska Tschinderlével. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter azonnal felhívta Szijjártó Pétert, és a pesti osztrák nagykövet is ki fogja fejteni a hivatalos álláspontját – közölte az esettel kapcsolatban az osztrák külügyminisztérium.