Az élmény és interakció éve jön a siklósi várban


Helyi hírek - 2018. február 6.
szerző: SH

siklosivarmadartavlat

A tavaly bevált dolgok nem unalmas sémaként maradnak a várban, ahol a kapitány korábban nem tapasztalt távlatok szerint az interakció jegyében tervezi az idei évet. Szentgyörgyváry Péter szabó- és kovácsműhely, pékség, musicalt, színházi előadást és humorestet is felsorakoztató újszerű programhét mellett a bevált nagy rendezvényekről és igen komoly dolgokról is szót ejtett.

Az elmúlt évi vendégszám többek közt annak is köszönhető, hogy munkatársaink meglátták, mekkora perspektíva van még a várban és nagyobb fokozatra kapcsoltak – mondta Szentgyörgyváry Péter. A várkapitány hozzátette: az emelkedő számok másik része az a marketingtevékenység, mellyel visszahelyezték a Siklóst a magyar várak tablójára.

Olyan rendezvényeket csináltunk, mely mindenki számára elérhető volt, de nincs új a nap alatt – fogalmazott, rámutatva, a máshol már bevált módszereket alkalmazták kicsit kibővítve, Siklósra szabva. Az így kerekedett komplex és tavalyi évben nagyobb tömegeket megmozgató eseményekre mutatva kiemelte a Kéklámpások napját, ami alapjaiban hozott újat a történelmi falak közé és az Apródünnepet, ami a szokásos gyermeknapon túl jelentett attrakciót a kisebbeknek.

Ezek együttesen eredményezték azt, hogy átlagban leírható 70-72 ezres látogatottságot a tavalyi év végére 80 ezer fölé sikerült vinni és már most látszik, hogy az idei január is szebb volt, mint a 2017-es – szögezte le a Siklósi Várszínház Nkft. igazgatója. A programok természetesen idén is folytatódnak.

 

Az interakció jegyében

Szentgyörgyváry Péter az idei év mozgatórugójaként a fokozott interaktivitást jelölte meg, és mint kiemelte, már most elindították a Nyerd meg osztálykirándulásod! kampányát, mellyel kapcsolatban most, a lezárta előtti napokban 839 e-mailt kellett feldolgozniuk. Részleteiben taglalva ismertette, ez a regisztrációs lehetőség iskolás osztályok számára egy kedvezményt biztosít – mely vagy egy ingyenes tárlatvezetést foglal magába, vagy a megfáradt kis vándorok egy kakaó-kalács partiban vehetnek részt a konferenciateremben. Ezen túlmenően valamelyik osztály meg is nyeri a kirándulását, azaz ingyenes belépő mellett egy ebéddel is megvendégelik őket.

Január elsejétől az összes tárlatvezetés interaktív és korhű öltözékben zajlik – válaszolta Szentgyörgyváry Péter kérdésünkre, ami az évet alapvetően meghatározó elképzelésekre vonatkozott. A tervek között szerepel annak a kovácsműhelynek a beindítása is, ahol a vendégek saját maguknak verhetnek siklósi váras pénzérmét, emellett egy kis pékség és szabóműhely kialakítása is tervben van. Ez utóbbi helyen amellett, hogy a gambeson kabát készítésének lépéseibe avatják be a látogatót, ők maguk is készíthetnek ajándéktárgyakat.

Mindezen túl a különböző hétvégéken olyan tematikus programokat vezetnek be, melyek valóban interaktívak, például az idelátogató vendéget animátorok szólítják meg, vagy vásári komédiással is találkozhatnak. Konkrét példaként említette a március 15-i hétvégét, amikor huszárok lepik el a várat, az apródok és kis vitézek pedig nemcsak beöltözhetnek, hanem próbatételeken is megmérhetik ügyességüket, beállhatnak a seregbe.

Nem kerül vissza a színpad a teljes szezon idejére – jelezte. A helyén egyrészt a kovácsműhely kap helyet, másfelől pedig elsősorban csak az attrakciók időszakára állítják fel. Abból pedig lesz bőven a várkapitány szerint, aki már most kijelentette: szeretne egy olyan rendezvényhetet, amikor minden este nagyszabású produkció várja a közönséget, ám mindig más jellegű programmal. Felsorakoztatnak népszerű musicalt, színházi előadást, operettet, de tervek közt szerepel például humorest is.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi tervek szerint a programok a várkertbe költözhetnének, Szentgyörgyváry Péter elmondta: a programok egyebek mellett a pályázati lehetőségek miatt idén még biztos nem a kertben fognak megvalósulni.

A rendezvények sorából kiemelve a várkapitány az augusztus 10-12. között megrendezésre kerülő Várfesztiválra mutatott, amikor a legnagyobb durranásnak nevezve elárulta, idén még nagyobbra tervezik. A tavaly 80 harcossal vívott ostrom sikere arra biztatja őket, hogy idén 200 hagyományőrző csapjon össze a történelmi pillanatok felelevenítésekor.

 

Hasznosnak bizonyul az együttműködés

A déli régió váraival – Pécsvárad, Szigetvár, Szászvár, Dunaföldvár és Simontornya – elmúlt időszakban kialakított együttműködésre mutatva elmondta, a tapasztalat szerint már egymás népszerűsítése is vendégforgalmat generál, de számos más területen is sok előnnyel jár. Folyamatos a párbeszéd Egerrel és kialakulóban van egy szövetség Gyulával is, de határainkon túlról Nagyvárad együttműködésére is számítanak.

A Nemzeti Várprogram harminckét helyszínét taglaló felsorolásból korábban kihagyott siklósi várral kapcsolatban Szentgyörgyváry Péter azt válaszolta, mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánk legnagyobb épségben fennmaradt, ám komoly ráfordításokra váró műemléke, a siklósi vár is bekerüljön a program kedvezményezetti körébe.

 

Változatlan áron, de többet

Nem szeretnék belépő árakat változtatni idén, sőt ezért az árért több élményt szeretnénk adni – szögezte le Szentgyörgyváry Péter, példaként említve, hogy még mindig a belépőben foglaltatik az óriási népszerűségnek örvendő játékország.

A dolgozókkal kapcsolatban a közfoglalkoztatotti létszám három főre csökkenése mellett emelkedésről számolt be a Siklósi Várszínház Nkft. igazgatója, amikor jelezte, immáron 24 teljes munkaidős kollégával látják el mindennapi feladatukat a tavalyi 18 után. Tervei szerint ezt a számot nyáron tovább emelnék.

Ez akkor tud teljesülni, ha programjaikat és ezáltal bevételüket is emelhetik – jelezte, hozzátéve, a tervek nagyok, és azt látjuk, hogy a munka meghozza gyümölcsét.