Az EP döntött: Magyarország alkalmatlan az uniós soros elnökségre


Nagyvilág - 2023. június 2.
szerző: SH

euroapiparlamentstrasbourg

Az Európai Parlament (EP) megszavazta az állásfoglalást, hogy az uniós értékek szisztematikus aláásására szándékos erőfeszítéseket tesznek Magyarországon. Ez határozatuk szerint aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét.

A képviselők minősített többségben megkérdőjelezték, hogy Magyarország hogyan lesz képes hitelesen ellátni az elnökségi feladatot, tekintettel arra, hogy nem felel meg az uniós jognak és értékeknek, valamint a lojális együttműködés elvének. Ezért arra kérték az uniós tanácsot, hogy találjon megfelelő megoldást. Emlékeztetek arra, hogy ha a Tanács nem talál megoldást a problémára, az Európai Parlament is hozhat intézkedéseket.

Az állásfoglalás elítélte a magyar kormány EU-ellenes kampányait, melyek meglátásuk szerint azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az unió alapértékeitől való magyarországi eltérésről és az országban elharapódzott rendszerszintű korrupcióról.

A képviselők felszólították a magyar kormányt, hogy a választásokat a nemzetközi szabványok szintjére emeljék, tekintettel a 2024-es európai választásokra. Felhívták a figyelmet a megfélemlítést célzó eljárásokra is, köztük a titkosrendőrség látogatásaira bizonyos, az ipar stratégiai ágazatához tartozó vállalatoknál, melyek – véleményük szerint – célja, hogy a miniszterelnökhöz közel álló körök kiterjeszthessék befolyásukat ezekre.

Az EP továbbá aggodalmak sorát fejezte ki a befagyasztott helyreállítási támogatások és a vonatkozó reformok késlekedése miatt is.

A kormány és a befolyása alá tartozó közvéleménykutató intézetek, valamint csatornáin szakértőnek, szakpolitikusnak nevezett személyek baloldaliságot, háborúpártiságot és egyéb, hazánkban gyakran emlegetett jelszavakat hangoztatnak magyarázatként, miközben a béke elleni intézkedésnek állítják be a közösség által hozott döntést.

Az EP döntése nem jár jogi következménnyel és nem jelenti automatikusan azt, hogy megvonják Magyarországtól az uniós soros elnökséget.