Az iskolába bevihető tárgyakat is szabályozza az új salátatörvény


Itthon - 2024. június 11.
szerző: SH

orszaggyules-parlament-plenaris

Kedden fogadják el azt a hétfőn előterjesztett törvénytervezetet, mely összefüggés nélküli területeken, így az oktatásban és az egészségügyben is tartogat változást.

Az új jogszabály bevezeti az iskolába be nem vihető, illetve a csak engedéllyel használható tárgyak fogalmát, valamint lehetővé teszi az iskolaőrnek, hogy átkutassa a diákok táskáját.

Az indoklás szerint a mobiltelefon eltereli a diák figyelmét, ám esetenként szükség lehet egyes informatikai eszközök használatára. A tanárok és iskolaőrök el is vehetik majd azt, amit a táskában találnak, ám azok őrzéséért, annak során keletkezett kárért az iskola nem felel.

A törvénytervezet szerint a kórházakban egységes beléptetőrendszert vezetnek be, hogy ezzel ellenőrizzék az alkalmazottak munkaidejét.

Lehetővé válik a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadása: ha valaki hat hétig nem megy vissza a gyerekéért, úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyta volna.

A tervezet alapján az egészségügyért felelős miniszter rendelete korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat, melyek most csak 18 éves korig szólnak.

A jogszabály sok egyéb mellett a vízgazdálkodásról, idegenrendészetről is szól, valamint lehetővé teszi, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közigazgatási hatósági jogköreit a kormányhivatalok vegyék át.