Villányon át is közlekednek az új baranyai buszok


Baranya - 2023. május 15.
szerző: SH

volanbusz-cvr

Évente 120 ezer utast szállít a Volánbusz Mohácsról és Szigetvárról Pécsre, azokon az útvonalakon, amelyekre a most élrkezett négy új busz került.

Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszokkal fiatalodott május közepén a Volánbusz Baranya megyei járműállománya, a négy új busz Mohácsról és Szigetvárról Pécsre közlekedik. Az érintett vonalakon évente csaknem 120 ezer utazást bonyolít a Volánbusz. Az új járműveken természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is lehet utazni.

A Volánbusz 2018 óta Baranya csaknem 300 darabos állományának jelentős részét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Eddig 50 új autóbusz érkezett a flottába, mely május közepén tovább frissült újabb négy dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel.

A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú buszok Mohácsról és Szigetvárról a megyeszékhelyre szállítják az utasokat. Az érintett autóbusz-vonalakon évente 120 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új buszok nettó beszerzési értéke mintegy 340 millió forint. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai.

A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz az elmúlt öt évben, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Baranya megyében legutóbb 4 darab, a mostaniakhoz hasonló Volvo és 4 darab Credobus Inovell típusú autóbusz állt forgalomba, a legújabb járművekkel együtt pedig már összesen 54 új busz fiatalította a flottát. A megye helyközi állományának átlagéletkora 11,8 év. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Baranya megyében 170 helyközi és 27 helyi autóbuszvonalon, 497 autóbusz-vezetővel szállítja utasait.

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett a Volánbusz flottájába. Baranya mellett Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek.

A Volánbusz szigetvári és mohácsi telephelyére érkezett autóbuszok a Mohács–Pécs, Szigetvár–Pécs vonalakon szállítják az utasokat május közepétől.