Baranyai állatorvosokat ítéltek el


Baranya - 2024. június 22.
szerző: SH

kutyus-allatorvos

Elítéltek két baranyai állatorvost, mert azok úgy állítottak ki kölyökutyákról a kivitelükhöz szükséges állategészségügyi bizonyítványokat, hogy azokat valójában meg sem vizsgálták.

A pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása. Az állatnagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba.

Az ügyletek lebonyolításához a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok úgy állították ki, hogy a személyes vizsgálatot akkor is igazolták, ha arra nem került sor. A bizonyítványokat csak a bemondott adatok alapján állították ki, a tarifa esetenként tíz-húszezer forint volt.

A Pécsi Törvényszék két vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év 6 hónap, illetve 2 év szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra, valamint 5 és 3 év hatósági állatorvosi foglalkozástól eltiltásra és pénzbüntetésre ítélte. Két elkövetőt folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt. A bíróság egy vádlottat felmentett.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére részben a bűnösség megállapításáért, részben súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kisebb módosításokkal – két vádlott esetében súlyosítás, a felmentett elkövetőnél bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében – fenntartotta.