Batthyány Kázmér Emlékéremmel tüntették ki dr. Szepesvári Zsoltot


Életmód - 2024. április 13.
szerző: SH

szepesvari-zsolt

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával csütörtök délután kiosztották a városi kitüntetéseket és elismeréseket. Siklós Város Önkormányzata Batthyány Kázmér Emlékéremmel tüntette ki dr. Szepesvári Zsoltot.

Szepesvári Zsoltot 1951. július 13-án Szerencsen született egy polgári család elsőszülöttjeként, majd két leánygyermek követte őt a családban. Szerencsen végezte az általános iskolát is, majd középiskolába Miskolcra a nagyhírű Földes Ferenc Gimnáziumba került. 1969-ben érettségizett, ekkor már tudta, hogy állatorvos szeretne lenni. Az Egyetemet megelőzően pár évig különböző fővárosi állatkórházakban segédkezett.

Diplomáját 1976-ban szerezte, ekkora már összekötötte életét Görgényi Mártával, akivel idén már az aranylakodalmukat ülhetik.

Ugyanebben az évben, 1976-ban született meg első gyermeke Réka, és Zsolt hamarosan a baranyai Lánycsókra került körzeti állatorvosként. 1978-ban a család tovább bővült, még egy leánygyermekkel, Petrával. 1982-ben megérkezett az első fiú Balázs, ekkor már a doktor urat a siklósi körzet kerületi állatorvosaként tartották számon.

Gyakorlatilag azóta nem is hagyta el a körzetet, állatorvosként aktívan itt tevékenykedik. Két fiúgyermeke született még Bence 1985-ben és Ádám 1990-ben.

1990-től Siklós polgármestere volt, de a hivatását ez idő alatt is gyakorolta, sőt másfél év múltán ennek javára adta fel polgármesteri tevékenységét.

Az állatoknak nem csak doktora, hanem gazdája is. Rengeteg féle házi kedvenc veszi körül. Az évek alatt a birkanyájtól, az ezüst és kék rókákon át, mangalica, és szürkemarha gulyán keresztül a lovakig sok-sok állat megfordult a háza táján. A lovak és kutyák viszont mindig jelen vannak életében, ahogy a termőfölddel való mindennapos kapcsolódás is. A kettő számára összefügg a saját kis tanyavilága az ott élő állatokkal, számára igazi feltöltődés.

A természet, az erdő, a puszta az ő lételeme. Ezek szeretetét unokáiba is sikerült átültetnie. A hét unoka sokszor jön-megy vele vadászni, marhákat hajtani, fákat ültetni, gyógynövényeket gyűjteni.

Barátságai több évtizedre nyúlnak vissza és elég széleskörűek. Ennek köszönhetően jutott el 60 évesen Ausztráliába, majd pár év múlva Peruba is. Szepesvári Zsolt egy igazi terminátor, akit senki sem tántoríthat el kitűzött céljától.

Legfontosabb a példamutatás, hogy a tisztességgel, becsülettel és emberséggel lezajlott életutat lehessen tovább vinni – mondta dr. Szepesvári Zsolt a díj átvételekor.