Batthyány uradalmak tárlata nyílt meg a várban


Helyi hírek - 2017. február 8.
szerző: SH

batthanyiak-1

Siklósi állomásához ért a Batthyány uradalmak vándorkiállítása. A vár első emeleti tárlatán az egyes uradalmak tematikus bemutatása mellett olyan eredeti relikviák is láthatóak, mint feljegyzések, címer és egy pecsét.

Ha a Batthyányakról beszélünk, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke jut eszünkbe, de ezen túl az anarchista politikustól a mérnökig, az érsektől a püspöki tisztségig is találkozhatunk velük – mondta Paczur István, a siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola igazgatója a szerda délutáni megnyitón. Mint megjegyezte, a korábban Kővágóörsi nevet viselő család egy birtok vásárlását követően – több mint hatszáz éve – keresztelte át magát az ismert névre, melynek uradalmai az ország számos pontján megtalálhatóak voltak.

E folyton bővülő területeket külön-külön mutatja be a tárlat, mely utolsó eleme a baranyai tartományra tér ki.

Siklós környékét Strattmann Eleonora emelte a Batthyány család uradalmába – mutatott rá Paczur István. Mint megjegyezte, Batthyány Károly neve méltatlanul kevésszer hangzik el, pedig a volt horvát bánhoz kötődik a máriagyűdi templom és a mellette lévő ferences kolostor újjáépítése is. Kiemelte Batthyány Fülöpöt is, aki a temetőben lévő kápolnát építtette.

A kiállítást minden olyan településre el szeretnénk vinni, amelyek a Batthyány uradalomhoz tartoztak, uradalmi központok voltak – mondta Móricz Péter történész, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumának igazgatója. Mint megjegyezte, a kiállítást Ausztriában is tervezik bemutatni, hiszen a birtokok egy része osztrák területen fekszik.

A megnyitót Illyés Gyula – Haza, a magasban című versével Cosic Klara előadása zárta. A vár tárlata március végéig látogatható, innen Nagykanizsára fog költözni.

batthanyiak-2

batthanyiak-3

batthanyiak-4