2022. május 28. szombat

Bemutatták Siklós festőjének albumát


Életmód - 2018. december 20.
szerző: SH

vida-konyv-bemutat

A héten mutatták be Vida Dezső – Siklós festője című könyvet a térségi könyvtárban. A kiadványban hatvan képpel és hatvan oldalon írja le a művész munkásságát, természetesen siklósi vonatkozású képeket sorakoztatva fel.

Az első kiadásban 350 példányban nyomtatott könyv társadalmi szerepvállalással, közadakozásból születhetett meg, melyben a költségek egyik felét nyolcvan magánszemély, a további részét pedig a siklósi önkormányzat valamint a Duna-Dráva Cement hozzájárulásával fedezte a kiadó, a siklósi könyvtár. Az albumot kedd este mutatták be a közönségnek.

Még a tanár úrral beszéltünk arról, hogy szeretné az emlékeit megörökíteni a városról – mondta Vincze Bernadett, a könyvtár vezetője. Hozzátette, ígéretüket már csak a művész halála után teljesíthették.

A képek között 1950-es datálású az első, és Vida Dezső 2016-os haláláig töretlen kedvvel alkotott – mutatott rá Krebsz János. A könyv szerkesztője megjegyezte, az albumban az életműnek csak egy keresztmetszetét lehetett bemutatni, melyet Siklós jellegzetes vonásaiból állítottak össze.

Az összeállításból a támogatók vehették át tiszteletpéldányaikat, de a könyvtárban is megtalálható a kiadvány.

Fotó: Kacsúr Tamás, SH