Bezárták a villányi, a harkányi és a beremendi rendőrséget


Baranya - 2022. október 22.
szerző: SH

villany-rendorors-tabla

Optimalizálásnak hívja az ORFK azt a rezsicsökkentő szempontokra hivatkozva meghozott intézkedést, mely kapcsán a többször hangoztatva legnagyobb agglomerációval rendelkező Siklósi Rendőrkapitányság területén is bezárt kisebb városokban üzemelő rendőrségeket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiadónknak küldött válaszában nem utal sem a téli időszakra, mint ahogy arra sem ad választ, hogy mikor nyitnak újra az őrsök.

Kitérő válaszukban csak azt közlik, hogy a statisztikák nem fognak romlani, a bezárt rendőrségek állománya pedig máshol jelent létszámot.

A rendőrségi épületek közül egyedül a beremendi ablakába celluxozták ki, hogy ott 2023. április 15-ig szünetel az ügyfélfogadás, és a körzeti megbízottak is a polgármesteri hivalban tartják fogadóórájukat. A villányi bezárt rendőrség tájékoztatójában az ideiglenes jellegre sem utal semmi, míg Harkányban tájékoztató sincs kitéve az október 15-től érvényes állapotra.

Az állomány szerint az őrsök újranyitása függ Horvátország – leginkább januártól emlegetett – schengeni övezethez való csatlakozásától, ugyanis azok feleslegessé vált útlevélkezelői állományát külföldieket vizsgáló, úgynevezett mélységi ellenőrzési csoportokban vegyítenék el, melyek elhelyezését nyilvánvalóan meg kell oldani. Ezt a vélekedést hivatalosan nem erősítette meg az állam szerve, mint ahogy az sem igazolt, hogy csupán az elhelyezés nehézsége miatt valóban szükség lenne a bezárt városi rendőrőrsök ismételt megnyitására.