Újabb háború kezdődött – bosszút esküdött Izrael, támadják a Hamász erőit


Nagyvilág - 2023. október 8.
szerző: SH

izraelikatonak

A Hamász iszlamista szervezet szombaton támadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből, amiért Izrael miniszterelnöke bosszút ígért.

Benjámin Netanjahu ígéretet tett, a teljes hadsereget beveti a Hamász teljes katonai erejének megsemmisítésére, és felszólította a gázai övezet lakosait, hogy hagyják el a területet.

A Hamász fegyveresei szombaton izraeli településeken több mint 300 embert mészároltak le. A szervezett akciónak 1800 sebesültje van. Az izraeli válaszcsapásokban 230 gázai halott van.

Izrael válaszul Libanont is tűz alá vette, ami ellentámadást indított. Jelenleg Izrael déli részén folyik a harc a katonák és a Hamász fegyveresei között.

A Hamasz azt állítja, hogy Irán támogatásával indult a támadás, amit alátámaszt, hogy Iráni tisztségviselők gratuláltak is hozzá. Szaúd-Arábia a fegyveres konfliktus lezárására szólította fel a feleket, a térség törékeny békéjére mutatva. Amerika segítséget ígért Izraelnek a védelmi műveletekben. Kína aggodalmát fejezte ki Izrael és a palesztinok közötti viszony miatt.