Különleges örökségek váltak Siklós elválaszthatatlan részévé


Életmód - 2023. november 29.
szerző: SH

ertektar-bizottsag-atado

Szerda délben ünnepélyes keretek között kerültek átadásra azok az oklevelek, melyekkel a Helyi Értéktár legújabb elemei előtt tiszteleg Siklós.

A Haraszti Attila elnök és Mojzes Tamás alpolgármester valamint Csuga Zoltánné képviselő tagok alkotta Helyi Értéktár Bizottság döntése nyomán Várhegyi Lajos kovácsmester és Gusztáv Titusz kőfaragó mester alkotó munkássága, valamint a szőlősgazdák Szent Orbán-napi ünnepe is felvételt nyert a nevesített helyi értékek sorába.

Az elismerésről szóló okleveleket a mesterek mellett Faragó Imre, a siklósi szőlősgazdák hagyományok ápolásában is emblematikus, meghatározó személyisége vette át.

Az Értéktár Bizottság munkáját, döntéseit a város képviselő-testülete is nyomon követte és megerősítette – mondta Riegl Gábor. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt évek tanúsága szerint a munka nem állt meg az épített örökségek elismerésénél, így most három olyan elem kerülhetett a helyi értéktárba, amit szeretnének megyei szintre is emelni.

Különleges mesterségeket sikerült felkutatni, és emelni az örökségek közé – mondta Csuga Zoltánné. Mint a bizottság tagja és városi képviselő hozzátette, az lenne a legnagyobb öröm, ha ezek és a szintén nevesített Szent Orbán-napi szokás mellett minél több ilyen csodát tudnánk továbbadni a következő generációnak.