2021. június 12. szombat

Büntetőfékezés miatt vádat emeltek


Baranya - 2021. május 6.
szerző: SH

feklampa

A Pécsi Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki 2020 októberében Újpetre közelében büntetőfékezett és ezzel a mögötte haladó gépkocsiban tartózkodók testi épségét veszélyeztette.

A vádirat szerint a férfi 2020 októberében este 9 óra körüli időben gépkocsival indult lakóhelyéről a munkahelyére. Kihajtva az 5711-es számú utat a Pécsvárad, Pápai utcával összekötő körforgalomból fokozatosan csökkentette a sebességét, és a megengedett 70 helyett 36 kilométeres óránkénti sebességgel vezette az autóját. A mögötte lévő autó sofőrje ezért a reflektor felvillantásával fényjelzést adott, a vádlott pedig hirtelen 12-re lassított, ami miatt a másik autó vezetőjének vészfékeznie kellett.

Ez után a vádlott és a sértett is ráhajtottak az autópályára, ahol a vádlott megelőzve a sértett autóját többször ismét büntetőfékezett előtte, mert úgy érezte, hogy valamivel megdobták az ő gépkocsiját.

Az autópályáról lehajtva a sértett autója megelőzte a vádlottat, aki azonban követte azt egy közeli kereszteződésig. Itt a vádlott, a másik autó vezetője és annak két utasa kiszálltak a gépkocsijukból, majd közöttük szóváltás alakult ki a történtek miatt.

A vádlott azzal, hogy indokolatlanul, hirtelen fékezte le az autóját megszegte a közlekedési szabályokat és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a mögötte haladó autóban tartózkodók testi épségét. A cselekmény közúti veszélyeztetés bűntettének minősül, amiért 3 év szabadságvesztés is kiszabható.